.

.

wtorek, 24 listopada 2015

Wiewiórka wg Aleex


Powoli zaczynam się zastanawiać nad świątecznym menu. Na razie zbieram zamówienia, bo, jak co roku, każdy chciałby coś innego, a ja chciałabym zaspokoić kulinarne oczekiwania wszystkich. Zobaczymy, co zostanie z tego koncertu życzeń. Na razie kupiłam gęś i kaczkę, któraś na pewno się przyda. Teraz obie leżakują w zamrażarce, czekając na swój czas. Słucham także dyskusji moich bliskich na temat świątecznych ciast. Wiadomo, że będzie piernik. Co jeszcze? To otwarta kwestia, bo i gusty są różne. Na razie, w oczekiwaniu na świąteczne smakołyki, upiekłam „Wiewiórkę”. Wykorzystałam przepis z kwestii smaku. O tym cieście słyszałam już dużo wcześniej, ale zawsze coś innego czekało w kolejce. A kiedy już je upiekłam, okazało się, że smakuje bardzo podobnie do mojego jesiennego ciasta. Ale różnica jest wyczuwalna. Do tej wersji „Wiewiórki” dodaje się czekoladę, która sprawia, że ciasto ma pyszny, bogaty smak. Polecam.

Składniki:

• 4 jajka
• 2 szklanki mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 100 g suszonej żurawiny
• 1 szklanka orzechów włoskich
• 100 g ciemnej czekolady
• 4 jabłka
• 2 łyżeczki cynamonu
• 3/4 szklanki drobnego cukru
• 6 łyżek stopionego masła

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli, wymieszać.
3. Żurawinę zalać wrzątkiem i odcedzić na sitku po 5 minutach.



4. Orzechy i czekoladę posiekać na kawałeczki.



5. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z cynamonem.


6. Jajka ubić z drobnym cukrem na bardzo puszystą, jasną masę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo roztopione i ostudzone masło.


7. Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą przesiać bezpośrednio do miski z jajkami i zmiksować na najniższych obrotach miksera, wyłącznie do połączenia się składników.



8. Do ciasta dodać jabłka, orzechy, żurawinę oraz czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką.



9. Formę o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika.


10. Piec przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).


11. Po upieczeniu ostudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.



Smacznego.

13 komentarzy:

  1. Bardzo lubię to ciasto, i robić i jeść :) Ale wersji z czekoladą nie próbowałam jeszcze, na zimę taka bogatsza wersja może być ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis. Wypróbuje w weekend :) Moze to akurat bedzie ciasto na swieta. Brakuje mi jakiegos bez kremu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jakie ciasta piekłaś w zeszłym roku?:) Może coś mnie zainspiruje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, pewnie nie wszystkie pamiętam, ale... zawsze jest u mnie piernik dojrzewający i pierniczki, warkocz makowy, sernik (piekę różne, więc sporo jest na blogu), robiłam też chyba jakiś przekładaniec, ale nie pamiętam, który wybrałam. Poszukaj w spisie treści. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  4. Mój przepis na to ciasto jest trochę inny, ale składniki są w zasadzie te same. Ja daję czekolade do srodka i jeszcze na wierzch, w formie polewy.
    Potwierdzam - jest pyszne, szczególnie mój mąż się zachwyca, jako zaprzysiegły wielbiciel czekolady.
    Pozdrawiam zimowo - u nas na Pomorzu spadł dziś pierwszy śnieg.
    Ula

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie składniki do ciasta... ja już czuję ten smak, śmiało może zastąpić tradycyjny piernik, no chyba, że rodzina da radę obydwu ciastom:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj Aleex,
    jestem wielka fanka Twoich przepisów i to nie tylko ciast, ale i mięs.
    Co do ciasta, które wyglada smakowicie - jak ustawic piekarnik, na termoobieg, czy góra-dół ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam w opcji dół + termoobieg - u mnie sprawdza się najlepiej :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  7. Robiłam, pyszne jak wszystko na Pani blogu ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Proste, przepyszne jesienne ciasto!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo dobre ciasto. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń