.

.

niedziela, 6 grudnia 2015

Hawanka wg Aleex


Ciasto o tak intrygującej nazwie znalazłam u megi65. Podobał mi się jego wygląd, odpowiadały mi składniki, ale – tak szczerze – nie umiałam wyobrazić sobie jego smaku. Miałam do wyboru kilka przepisów, z których musiałam wybrać jeden. Chciałam upiec ciasto imieninowe dla taty, więc zależało mi na tym, aby naprawdę było smaczne. Hawanka wyglądała na skomplikowany wypiek, więc dość długo się zastanawiałam, czy w ogóle się za niego zabrać. Jednak zdecydowałam się i nie żałuję. Ciasto przygotowuje się zaskakująco szybko. Zrobiło wśród gości prawdziwą furorę. Zniknęło błyskawicznie z patery i każdy pytał o przepis. Świetnie nadaje się także na świąteczny stół. Polecam.

Składniki na blaszkę o wymiarach 22x37:

Biszkopt:
• 4 jajka
• ¾ szklanki drobnego cukru w tym cukier waniliowy
• 4 łyżki mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżka kakao
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 szczypta soli

Krem czekoladowy:

• 2 szklanki mleka
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 3 łyżki mąki pszennej
• 3 łyżki drobnego cukru
• 2 żółtka
• 200 g masła
• 5-6 łyżek nutelli

Masa śmietanowa:
• 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
• 1 cukier waniliowy 32g
• 2 łyżeczki żelatyny
• ¼ szklanki mleka

Poncz:
• ½ szklanki mocnej kawy
• 5 łyżek rumu (można zastąpić wódką i odrobiną esencji rumowej)

Dodatkowo:
• powidła śliwkowe
• herbatniki jasne, ok. 24 sztuk
• herbatniki kakaowe, ok. 24 sztuk
• kakao do posypania
• 2-3 łyżki alkoholu

Sposób przygotowania:

1. Przygotować biszkopt: białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Powoli dosypywać cukier i miksować, aż do rozpuszczenia się kryształków.



2. Dodać do ubitej piany żółtka i zmiksować.


3. Na masę jajeczną przesiać oba rodzaje mąki, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia/
4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C w opcji dół + termoobieg. Piec 25 -30 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić na kratce.


5. Przygotować poncz: ostudzoną kawę wymieszać z alkoholem. Odstawić.


6. Przygotować krem czekoladowy: 1 i 1/3 szklanki mleka zagotować.


7. W 2/3 szklanki mleka rozmieszać żółtka, cukier i oba rodzaje mąki.


8. Mieszaninę wlać na gotujące się mleko, cały czas mieszając, ugotować budyń. Uwaga: gdy budyń zacznie gęstnieć, może nam się wydawać, że masa nie jest jednolita i tworzą się w niej „kluski”, grudki. Mimo tego należy mieszać dalej, masa zrobi się gładka.




9. Budyń ostudzić, przykrywając folią, aby nie zrobił się twardy kożuch.
10. Masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę.


11. Porcjami dodawać ostudzony budyń, cały czas miksując, aż powstanie masa budyniowa.


12. Dodać do niej nutellę, dokładnie zmiksować.



13. Ostudzony biszkopt nasączyć ponczem.


14. Na biszkopt wyłożyć krem czekoladowy.



15. Ułożyć na kremie jasne herbatniki.


16. Posmarować je cieniutką warstwą kwaskowych powideł śliwkowych.


17. Na powidłach ułożyć warstwę kakaowych herbatników.


18. Herbatniki skropić 2-3 łyżkami alkoholu.


19. Przygotować masę śmietanową: w ¼ szklanki gorącego mleka rozpuścić żelatynę. Ostudzić.
20. Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywną, puszystą masę.


21. Dodać rozpuszczoną w mleku żelatynę, zmiksować.
22. Masę śmietanową nakładać do dekoratora, ozdobić różyczkami wierzch ciasta.


23. Posypać przez sitko kakao.


24. Ciasto schłodzić przez noc w lodówce.
25. Podawać pokrojone na porcje.


Smacznego.

Ciasto smakuje naprawdę każdemu, popatrzcie :)

14 komentarzy:

  1. Mmm, wygląda naprawdę wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Alex, ciasto jest naprawdę wyjątkowe. Znam je pod nazwą Kubanka i piekłam , więc wiem, co piszę:)) Twoje wygląda pięknie. Podziel się z nami, co w tym roku podasz na świątecznym stole. Wiem, że wybierzesz najsmaczniejsze potrawy:)) Bardzo lubię Twoje pomysły kulinarne. Pozdrawiam serdecznie. Asia

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy można zrezygnować z dodatku alkoholu? Wśród moich degustatorów sa osoby uzależnione

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pominąć. Smak możesz "zaostrzyć" cytryną, albo pozostawić czystą masę. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  4. Aleex a jakie używałaś herbatniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najzwyklejszych, maślanych. Kupiłam w "Biedronce". Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  5. Witam,mam pytanie czy może być smietana 36% z kartonika np.Lowicka.Dziekuje za odpowiedz Halina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, oczywiście, może być. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  6. Aleex ! Moje ciasta tylko na skomplikowane wyglądają - tak naprawde to prościzna , szczególnie dla osoby z takim doświadczeniem jak Ty. Pozdrawiam Megi65

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Megi65 - bardzo dziękuję za przepis. Ciasto jest przepyszne - nie tylko świetnie smakuje, ale też rewelacyjnie wygląda. Sięgnę do Twoich zbiorów na pewno i poszukam czegoś równie atrakcyjnego :))) Pozdrawiam cieplutko, Aleex :)

      Usuń
  7. Witaj Aleex.Weszlam na spis Twoich przepisów /ciasta/ ,nie wiem co wybrać, wiele już z nich pieklam ,były super.Szukam nowych ,wybralam 3 ciasta.Podziwiać Twój zapał do wstawiania przepisów. Gratuluje pomysłów .Wesołych Świat .Pozdrawiam Zosia z Wz

    OdpowiedzUsuń
  8. Aleex ciasto na Święta zrobiło furorę.Dzięki za przepis.
    BS

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń