.

.

czwartek, 1 września 2016

Sok z pigwy wg Aleex


Znacie pigwę? Jak podaje źródło pigwa pospolita jest uprawiana jako roślina ozdobna w sadach, przydomowych ogródkach, parkach i działkach. Owoce pigwy dojrzewają jesienią - we wrześniu i październiku. Są żółte, duże i kształtem przypominają małe gruszki lub jabłka, dlatego często nazywa się je "owocami jabłkowymi". Owoce pigwy nie nadają się do jedzenia na surowo, ponieważ są twarde i kwaśne (dlatego nazywane bywają polską cytryną), jednak można z nich przygotować wiele przetworów o zaletach zarówno smakowych, jak i zdrowotnych: miód, marmolady, dżemy, powidła, kompoty, soki, pasty, nalewki oraz wina.
Pigwa, prócz cukrów i kwasów organicznych, zawiera także garbniki, pektyny i olejek lotny. Ze wszystkich witamin najwięcej zawiera witaminy C (15 mg w 100 g), która wzmacnia układ odpornościowy.
Pigwa to owoc, który w okresie jesienno-zimowych zachorowań, powinien stać się obowiązkowym składnikiem diety. Zawiera bowiem dużo witaminy C oraz wiele innych witamin, a także pierwiastki mineralne, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu i wspomagają układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem. Organizm wspomagają także zawarte w pigwie witaminy z grupy B.
Ponadto owoce pigwy zawierają wiele związków mineralnych, takich jak: wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor, które są niezbędne do wzmocnienia naturalnej obrony organizmu. Dlatego współczesna fitoterapia poleca spożywanie owoców pigwy w postaci soku z dodatkiem miodu przy suchym kaszlu, przeziębieniu, grypie i jesiennym przesileniu.
Bardzo długo nie mogłam się przekonać do pigwy. Podziwiałam żółciutkie “jabłuszka” rosnące na krzewach, ale nie wykorzystywalam ich w swojej kuchni. W moim rodzinnym domu nie robiło się przetworów z pigwy. Ja pierwszy raz sięgnęłam po nią dopiero rok temu, gdy przygotowywałam z tych owoców nalewkę – pigwówkę. Ale z pigwy warto zrobić także sok. Tym bardziej, że wystarczy naprawdę kilka chwil, aby zyskać pyszny I zdrowy dodatek do ciast, deserów lub herbaty.
Sok z pigwy można przygotowywać porcjami. Pigwa doskonale się przechowuje, więc po jej owoce możemy sięgać co jakiś czas do spiżarni I wykorzystywać, kiedy potrzebujemy.
Koniecznie go zróbcie! Jest naprawdę pyszny.


Składniki:

• owoce pigwy
• cukier

Sposób przygotowania:

1. Owoce pigwy umyć, osuszyć I pozbawić gniazd nasiennych.



2. Pigwę pokroić w plasterki.
3. Układać w słoiczku warstwami, przesypując je cukrem. Ostatnią warstwą powinien być cukier.


4. Zakręcić słoiczek I odstawić. Następnego dnia sok będzie gotowy.


5. Dodawać do herbaty lub deserów czy ciast. Przechowywać w lodówce.


Smacznego.

13 komentarzy:

  1. Dla mnie to pigwowiec nie pigwa. http://biokurier.pl/aktualnosci/2438-pigwa-a-pigwowiec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W poście podaję źródło, jest podlinkowane :) Piszę o pigwie :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. Zgadzam się, piszesz o pigwie, ale na zdjęciu jest pigwowiec.

      Usuń
  2. Znam pigwę i moi dziadkowie nawet mają takowe drzewko w ogrodzie, ale sama w sobie nie przypadła mi do gustu, chyba że w połączeniu z innymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. owoce pigwy nie nadają się do jedzenia na surowo. Natomiast sprawdzają się jako dodatek do różnych dań lub deserów. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  3. Chyba piszesz o owocach pigwowca, pigwa to zupelnie co innego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W poście podaję źródło, jest podlinkowane :) Piszę o pigwie :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  4. Przepis fajny,godny wypróbowania. Może pidrzucisz Aleex jakiś fajny przepis na danie obiadowe? Choć na blogu jest w czym wybierać i wiele już wypróbowałam,pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy słyszeliście o ekspresowej tarcie z płatków owsianych z fetą i warzywami ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jednak na Twoim zdjęciu są owoce pigwowca. Pigwy są większe i kształtem bliższe gruszce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę nie będę się o to spierać. Być może masz rację. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  7. Witaj Aleex.W tym roku przerobilam 4kilogramy pigwowca.1kg pigwowca,wydrążyć gniazda nasienne,pokroić i zasypać 1kg cukru.Odstawić na 24godziny zagotować i włożyć do słoiczków.Słoiczki stawiamy do góry dnem. (czytając komentarze Pigwa jest duża i nie nadaje się do przetworów a pigwowiec mały i super do herbaty).Pozdrawiam Edyta

    OdpowiedzUsuń