.

.

sobota, 8 października 2016

Jesienna jajecznica z indykiem i papryką wg Aleex


Jak szybko nadeszła jesień. Tak bardzo brakuje mi słońca i stopniowego przechodzenia od ciepła letnich dni do jesiennego chłodu okraszonego złocistymi promieniami przenikającymi przez różnokolorowe liście. W tym roku, po gorącym, pięknym weekendzie, obudziliśmy się w innej rzeczywistości – cały mijający tydzień to szaruga, deszcz, przenikliwe zimno i wiatr. Brrr… aż nie chce się wychodzić z domu. Taka pogoda od razu zbiera żniwo. Na porządku dziennym są katar, kaszel i przeziębienia. Dlatego ważne jest, abyśmy zadbali o codzienną porcję witamin, która nieco zabezpieczy nas przed chorobami. Dziś proponuję je Wam już na śniadanie. Znajdziecie je w jesiennej jajecznicy z indykiem i papryką. Jeśli lubicie paprykę, to bardzo zdrowe i smaczne warzywo, to jest coś w sam raz dla Was. Nie zwlekajcie, koniecznie przygotujcie ją dla siebie i swoich bliskich.

Składniki:

• 1 łyżeczka masła
• 2 jajka
• 3 plasterki wędzonej piersi indyka
• 3 kawałki papryki: żółtej, czerwonej i zielonej
• sól

Sposób przygotowania:

1. Filet z piersi pokroić w kostkę.


2. Jajka rozkłócić w miseczce, posolić.


3. Na patelni roztopić masło.
4. Dodać kawałki indyka oraz paprykę pokrojoną w dużą kostkę. Podsmażyć. Nie dusić, aż warzywa zmiękną. Chodzi o to, by tylko się ogrzały, ale zachowały świeżość i chrupkość.


5. Wlać rozkłócone jajka, mieszać, aż się zetną i osiągną właściwą konsystencję, która zależy od waszych upodobań. Uwaga: można nie mieszać i usmażyć w formie omletu.


6. Podawać od razu po przygotowaniu, najlepiej z kromką chleba na zakwasie.


Smacznego.

Przepis dodaję do akcji:

Jemy sezonowo! Jesień

1 komentarz:

  1. Super, że podajesz przepisy również na termomix. Wielkie dzięki.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń