Weekend spędziłam na szkoleniu. Wprawdzie nie wiązało się ono ze szkołą, ale było bardzo interesujące. Podczas dwóch dni przekazano nam ogrom wiedzy. Niezwykle intensywne wykłady trwały od wczesnego przedpołudnia do wieczora, oczywiście z przerwami na kawę lub obiad. Miałam okazję, by poznać wiele ciekawych osób, spotkać się ze znajomymi, którzy przyjechali z różnych stron Polski i Europy. Wróciłam dzisiaj nad ranem. Dario tym razem został w domu, ale za pół roku na pewno zabiorę go ze sobą. Jestem przekonana, że będzie zadowolony.
A dzisiaj, po powrocie do domu z pracy, zrobiłam sobie naleśniki. Wypróbowałam przepis znaleziony na tej stronie. Naleśniki są naprawdę pyszne. Nie mają w składzie mąki, ale nie jesteśmy w stanie tego zauważyć. Z podanej porcji otrzymamy 4-5 grubszych naleśników. Ich smak nie odbiega od smaku tradycyjnych placuszków. A kiedy są już gotowe, musimy puścić wodze naszej wyobraźni I wypełnić je owocami, serkiem lub innym, ulubionym farszem. Mleko krowie w przepisie można zastąpić mlekiem sojowym lub ryżowym. Naleśniki będó wówczas mniej puszyste, ale za to będą mogle je zjeść alergicy. Koniecznie je wypróbujcie. Smacznego.
Składniki:
• 3/4 szklanki kaszy manny błyskawicznej
• 1 szklankę mleka krowiego
• 2 jajka
• 1 łyżka roztopionego masła
• odrobina cukru (lub 2 łyżeczki syropu z agawy, odrobina ksylitolu do smaku)
• szczypta soli
• odrobina ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
1. Kaszę mannę zalać zimnym, nieprzegotowanym mlekiem. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Odstawić na pół godziny.
2. Po tym czasie dodać jajka, masło i pozostałe składniki. Wymieszać.
3. Rozgrzać patelnię (nie smarujemy jej żadnym tłuszczem, jest on już w cieście) i smażyć jak zwykle, do zrumienienia z obu stron.
4. Wypełnić ulubionym farszem.
Smacznego.
Świetny ten przepis, chyba zrobię takie naleśniczki na halloweenową imprezę na moich znajomych.
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne:) proponuje od razu zrobić podwójną porcję:)
OdpowiedzUsuńŚwietne naleśniki. Idealnie wysmażone.
OdpowiedzUsuń