.

.

niedziela, 9 października 2016

Rolowane ciasto ze śliwkami i cynamonem wg Aleex (TM5)


Powoli zwalczam przeziębienie. Jest coraz lepiej, jednak po wiosennym zapaleniu płuc jakoś nie mogę odzyskać dawnej odporności. Nigdy nie była ona zbyt silna, ale teraz po prostu muszę uważać. I uważam, ale chyba jeszcze niewystarczająco. Dobrze, że w ten weekend mogłam zostać w domu i zająć się swoim zdrowiem. Musiałam złapać oddech, bo przede mną absorbujący tydzień: spotkania, święto Komisji Edukacji Narodowej i wiele innych zadań. Będzie się działo.
Na szczęście jeszcze trwa niedziela. Razem z Dariem jesteśmy w domu, zrobię obiad, a po południe spędzimy przy kawie i pysznym cieście, które upiekłam wczoraj. Was także zapraszam na to jesienne ciasto. Powstało ono z połączenia dwóch innych wypieków. Przyszło mi do głowy, że zestawienie cynamonu, śliwek i karmelu z ciastem drożdżowym będzie znakomicie smakować. I tak właśnie jest. Ciasto jest puszyste, ale wilgotne od karmelu i soku śliwkowego. Po prostu pyszne. Dajcie się namówić i zróbcie je w swoich kuchniach. Gorąco polecam.


Składniki:

• 560 g mąki pszennej
• 120 g cukru
• 50 g świeżych drożdży
• 150 ml mleka
• 2 jajka
• 70 g miękkiego masła
• 2 łyżki oliwy
• 1 cukier waniliowego
• szczypta soli

Dodatkowo:

• 80 g masła
• ¾ szklanki cukru
• 1 łyżka cynamonu
• 1 kg śliwek

Sposób przygotowania:

Metoda tradycyjna:
1. Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżki mleka i odrobiny mąki zrobić rozczyn, który powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia.
2. W misie umieścić przesianą mąkę, jajka, resztę cukru, oliwę, sól i ciepłe mleko. Wymieszać.
3. Dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto. Na koniec dodać roztopione i przestudzone masło. Wyrobić, aż ciasto będzie odchodziło od ręki.
4. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć i zostawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.

Wykonanie ciasta w thermomixie:

1. Cukier, drożdże, jajka i mleko umieścić w naczyniu - mieszamy 3 min./37 st.C/poz.3,5.
2. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto w ciągu 6 min/Interwał.
3. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć i zostawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia



Kolejne kroki:
1. 80 g masła podgrzać, aby stało się półpłynne. Można to zrobić przez 20 s w mikrofali.


2. Do masła wsypać cukier (dodałam pól białego i pół brązowego) i cynamon. Rozetrzeć i odstawić.




3. Śliwki pozbawić pestek, pokroić na ćwiartki.


4. Stolnicę oprószyć mąką, wyrobić ciasto. Rozwałkować na prostokąt.


5. Na płacie ciasta rozsmarować masę cukrowo-cynamonową.


6. Rozłożyć równomiernie śliwki.


7. Ciasto zwinąć w rulon.



8. Pokroić roladę na grubsze plasterki. Ułożyć je w blaszce o wymiarach 32x23, wyłożonej papierem do pieczenia.




9. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec przez 25 minut. Potem zwiększyć temperaturę do 175 – 180 stopni C i piec jeszcze przez 20 minut.


10. Wyjąć z piekarnika, lekko oprószyć cukrem pudrem.



11. Podawać pokrojone na porcje.


Smacznego.

Przepis dodaję do akcji:

Śliwkowy zawrót głowy czyli ciasta ze śliwkami w roli głównej

8 komentarzy:

  1. Fajnie wygląda. Dużo zdrowia. Pozdrawiam Edyta

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż mi ślinka poleciała...bardzo mi się spodobała ta metoda pieczenia....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Jest naprawdę fajna :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  3. Wygląda smakowicie :) Próbowałaś tego przepisu z innymi owocami? Jestem ciekawa cy można byłoby tam dać np gruszki czy jabłka. Teraz próbuję też kilka przepisów z tej http://kcalmar.com/blog/ strony i w oryginale i z modyfikacjami i czasem odkrywam mega ciekawe kombinacje smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie możesz dodać inne owoce. też Będzie pysznie. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  4. A czy śliwka może być mrożona? Niestety świeżej już nie mam ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mogą być mrożone śliwki :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  5. Super sposób! Wygląda fantastycznie, zabieram się za pieczenie <3
    Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń