Powoli zwalczam przeziębienie. Jest coraz lepiej, jednak po wiosennym zapaleniu płuc jakoś nie mogę odzyskać dawnej odporności. Nigdy nie była ona zbyt silna, ale teraz po prostu muszę uważać. I uważam, ale chyba jeszcze niewystarczająco. Dobrze, że w ten weekend mogłam zostać w domu i zająć się swoim zdrowiem. Musiałam złapać oddech, bo przede mną absorbujący tydzień: spotkania, święto Komisji Edukacji Narodowej i wiele innych zadań. Będzie się działo.
Na szczęście jeszcze trwa niedziela. Razem z Dariem jesteśmy w domu, zrobię obiad, a po południe spędzimy przy kawie i pysznym cieście, które upiekłam wczoraj. Was także zapraszam na to jesienne ciasto. Powstało ono z połączenia dwóch innych wypieków. Przyszło mi do głowy, że zestawienie cynamonu, śliwek i karmelu z ciastem drożdżowym będzie znakomicie smakować. I tak właśnie jest. Ciasto jest puszyste, ale wilgotne od karmelu i soku śliwkowego. Po prostu pyszne. Dajcie się namówić i zróbcie je w swoich kuchniach. Gorąco polecam.
Składniki:
• 560 g mąki pszennej
• 120 g cukru
• 50 g świeżych drożdży
• 150 ml mleka
• 2 jajka
• 70 g miękkiego masła
• 2 łyżki oliwy
• 1 cukier waniliowego
• szczypta soli
Dodatkowo:
• 80 g masła
• ¾ szklanki cukru
• 1 łyżka cynamonu
• 1 kg śliwek
Sposób przygotowania:
Metoda tradycyjna:
1. Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżki mleka i odrobiny mąki zrobić rozczyn, który powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia.
2. W misie umieścić przesianą mąkę, jajka, resztę cukru, oliwę, sól i ciepłe mleko. Wymieszać.
3. Dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto. Na koniec dodać roztopione i przestudzone masło. Wyrobić, aż ciasto będzie odchodziło od ręki.
4. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć i zostawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
Wykonanie ciasta w thermomixie:
1. Cukier, drożdże, jajka i mleko umieścić w naczyniu - mieszamy 3 min./37 st.C/poz.3,5.
2. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto w ciągu 6 min/Interwał.
3. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć i zostawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia
Kolejne kroki:
1. 80 g masła podgrzać, aby stało się półpłynne. Można to zrobić przez 20 s w mikrofali.
2. Do masła wsypać cukier (dodałam pól białego i pół brązowego) i cynamon. Rozetrzeć i odstawić.
3. Śliwki pozbawić pestek, pokroić na ćwiartki.
4. Stolnicę oprószyć mąką, wyrobić ciasto. Rozwałkować na prostokąt.
5. Na płacie ciasta rozsmarować masę cukrowo-cynamonową.
6. Rozłożyć równomiernie śliwki.
7. Ciasto zwinąć w rulon.
8. Pokroić roladę na grubsze plasterki. Ułożyć je w blaszce o wymiarach 32x23, wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec przez 25 minut. Potem zwiększyć temperaturę do 175 – 180 stopni C i piec jeszcze przez 20 minut.
10. Wyjąć z piekarnika, lekko oprószyć cukrem pudrem.
11. Podawać pokrojone na porcje.
Smacznego.
Przepis dodaję do akcji:

Fajnie wygląda. Dużo zdrowia. Pozdrawiam Edyta
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka poleciała...bardzo mi się spodobała ta metoda pieczenia....
OdpowiedzUsuńPolecam. Jest naprawdę fajna :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWygląda smakowicie :) Próbowałaś tego przepisu z innymi owocami? Jestem ciekawa cy można byłoby tam dać np gruszki czy jabłka. Teraz próbuję też kilka przepisów z tej http://kcalmar.com/blog/ strony i w oryginale i z modyfikacjami i czasem odkrywam mega ciekawe kombinacje smakowe :)
OdpowiedzUsuńSpokojnie możesz dodać inne owoce. też Będzie pysznie. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńA czy śliwka może być mrożona? Niestety świeżej już nie mam ;(
OdpowiedzUsuńTak, mogą być mrożone śliwki :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńSuper sposób! Wygląda fantastycznie, zabieram się za pieczenie <3
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis :)
Skorzystałam z twojego przepisu, ciasto wyszło super. Pachnie w całym domu. Dzięki m
Usuń