niedziela, 4 czerwca 2017
Sernik z rabarbarem wg Aleex
Pierwszy (prawie) wolny weekend od trzech tygodni. Ucieszyłam się, że jest pogodny i ciepły. Spędzam czas z moimi bliskimi i troszeczkę w pracy. Na szczęście te weekednowe zobowiązania zawodowe nie są męczące. Na niedzielne popołudnie upiekłam sernik z rabarbarem. Przepis znalazłam na kwestii smaku. Ponieważ robiłam go pierwszy raz, niczego nie zmieniałam. Ale kolejnym razem nie dodam do niego wiórków kokosowych, nie są tu potrzebne. A kolejny raz na pewno będzie, bo sernik jest pyszny, niezbyt słodki, doskonały na letnie, słoneczne dni. Polecam.
Składniki:
Ciasto:
• 225 g (1 i 1/2 szklanki) mąki
• 3 łyżki gorzkiego kakao
• 1/3 szklanki cukru pudru lub ksylitolu
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 150 g zimnego masła
• 1 jajko
Masa serowa:
• 500 g twarogu sernikowego
• 250 g mascarpone
• 2/3 szklanki cukru pudru lub 1/2 ksylitolu
• 1 budyń waniliowy (w proszku, słodzony) ok. 37 g
• 1 laska wanilii
• 1 jajko
Rabarbar:
• 400 g rabarbaru (4 łodygi)
• 5 łyżek cukru pudru
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 6 łyżek wiórek kokosowych
• cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Do misy miksera wsypać mąkę, dodać kakao, cukier puder, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Miksować do powstania drobnej kruszonki (ja użyłam thermomixa, ale można też posiekać składniki na stolnicy lub rozetrzeć je palcami).
2. Dodać jajko i szybko zagnieść składniki w jednolite ciasto, w razie potrzeby zwilżyć dłonie zimną wodą. Z ciasta uformować kulę i włożyć do lodówki.
3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, wypuszczając papier na zewnątrz.
4. Do miski włożyć twaróg, mascarpone, cukier, budyń i ziarenka z 1 laski wanilii, krótko zmiksować na średnich obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.
5. Dodać jajko i znów zmiksować do połączenia się składników.
6. Rabarbar obrać, opłukać i pokroić na 2 cm kawałki, włożyć do miski, dodać cukier puder, mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
7. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części, jedną większą od drugiej. Większą część rozwałkować i wylepić spód oraz ok. 3 cm boków tortownicy.
8. Wyłożyć na ciasto masę serową, na wierzchu ułożyć kawałki rabarbaru.
9. Wierzch posypać resztą posypki z cukru i mąki, na wierzchu rozłożyć wiórki kokosowe i zetrzeć na tarce resztę kakaowego ciasta. Ilość wiórków można zmniejszyć lub je pominąć. Jeśli jest ich tyle, co w przepisie, wierzchnia warstwa ciemnego ciasta może się oddzielać.
10. Sernik piec przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C w opcji dół i termoobieg.
11. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.
12. Po ostudzeniu wstawić do lodówki na 1-2 godziny, aby masa serowa nieco stężała.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zbliża się lato, więc rabarbaru w kuchni nie brakuje, co widzę i w Internecie i w kuchni znajomej. Ale to fajne! Przypomina mi dzieciństwo, kiedy rabarbar po prostu zrywało się z ogródka, posypywało cukrem i wsadzało do paszczy :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta, a to będzie kolejne jakie przygotuję. :) Wygląda naprawdę zachęcająco.
OdpowiedzUsuńWygląda super.Nawet nie opadł.Jedno jajko ...? Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńBardzo dobry sernik.Super pomysl połączenia z rabarbarem.Rodzinka się zachwycala. Pozdrawiam E.
OdpowiedzUsuń