czwartek, 25 maja 2017
Pierś drobiowa w sosie śmietanowo - musztardowym wg Aleex
Tydzień dobiega końca. Był bardzo absorbujący (jak zawsze – dodaję w myślach). Lubię być aktywna. Wprawdzie, kiedy wieczorem docieram do domu i muszę odpocząć kilkanaście minut, aby dojść do siebie, marzy mi się kilka wolnych dni, które spędzę z książką, w ciszy i spokoju. Ale już następnego dnia wpadam w wir obowiązków. Porywa mnie nurt wydarzeń i znów jestem w biegu. Chyba już takie jest moje przeznaczenie. Nie użalam się nad sobą z tego powodu. Tak po prostu jest. Kiedy chce się zrealizować cele, trzeba się ruszyć i wyjść z własnej strefy komfortu. Bo po co zazdrościć innym, że mają coś, o czym my marzymy? Lepiej zacząć działać i zdobyć to, co jest nam potrzebne.
A ponieważ mojemu mężowi potrzebny był dzisiaj pyszny obiad, zanim wyruszyłam do pracy, przygotowałam dla niego przepyszne danie: pierś kurczaka w sosie śmietanowo – musztardowym. Przepis dostałam od koleżanki z pracy (dziękuję). Pyszne! Polecam.
Składniki:
• 750 g piersi kurczaka lub indyka
• 1 duża cebula
• 350 g śmietany 18 %
• 6 łyżek musztardy sarepskiej
• 150 ml bulionu drobiowego
• olej
• przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Sposób przygotowania:
1. Pierś kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na niewielkie sznycelki. Oprószyć je przyprawami i odstawić do lodówki na ½ godziny.
2. Cebulę pokroić w cieniutkie piórka. Odłożyć do miseczki.
3. Na patelni rozgrzać olej. Drobiowe kotleciki smażyć na złoty kolor, po kilka minut z obu stron.
4. Podsmażone sznycelki przełożyć do naczynia żaroodpornego.
5. Na tym samym oleju zeszklić cebulę. Dusić ją do miękkości. Przełożyć do naczynia żaroodpornego z mięsem.
6. Śmietanę przełożyć do miseczki, wymieszać z musztardą i bulionem.
7. Powstałą mieszaninę wlać do naczynia z mięsem i cebulą. Wymieszać i przykryć.
8. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez 15 – 20 minut.
9. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mniam 😀
OdpowiedzUsuńWitam,czy w sosie są grzyby bo w przepisie ich nie ma.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Halina
Nie, w sosie nie ma grzybów. Te drobinki na zdjęciu pod punktem 6 to pietruszka z bulionu. Na ostatnich zdjęciach widać mięso i cebulę. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńSosu śmietanowego nigdy dość :D Ostatnio jadłem w połączeniu z ekspresową rybką - świetnie smakowało!
OdpowiedzUsuńPrzez przypadek tutaj trafiłam i tak spodobał mi się ten przepis, że na drugi dzień go zrobiłam ;) Pyszne! :) A.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mojej kuchni :) Aleex.
Usuńtylko dla pewnosci-czy to smietana kwasna 18% ? -z gory dziekuje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak, kwaśna 18% :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPrzepyszne mięsko. Polecam! :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie odnosnie bulionu drobiowego.. robisz go z kostki? Czy dodajesz to co zostało z rosołu?
Najczęściej dodaję taki zrobiony we własnej kuchni, ale jeśli domowego nie masz, możesz sięgnąć po kostkę. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam. Czy zamiast śmietany może być jogurt naturalny. Pozdrawiam 🙂
OdpowiedzUsuń