.

.

niedziela, 10 września 2017

Szarlotka Apple Pie wg Aeex


Początek września zawsze jest absorbujący. W tym roku jednak mam wrażenie, jakby robota była nie do przerobienia. Znacie to uczucie, kiedy wydaje się, że już niby wszystko jest zapięte na ostatni guzik i … nagle bum! Misterny plan wali się i trzeba wszystko zaczynać od początku. W minionym tygodniu doświadczyłam takiej sytuacji kilka razy. W piątek powiedziałam sobie : DOŚĆ! Już naprawdę nie miałam siły. Dawno nie wychodziłam z pracy z takim uczuciem zmęczenia po całym tygodniu. Ale miałam także plan – w weekend muszę odpocząć! I udaje mi się go realizować. Sobota była absorbująca, ale świetna, spędziliśmy czas poza domem, na łonie przyrody, ze znajomymi. Były rozmowy, żarty, wygłupy – słowem prawdziwy relaks. Dzisiaj dzień ciągnie się leniwie – obiad, na który zrobiłam m.in. przepyszną zupę pomidorową ze świeżych pomidorów, potem ciasto, znalezione na kwestii smaku, na pyszny deser. Obiad pewnie już macie, ale może skusicie się na deser? Zapraszam.

Składniki:


Ciasto:

• 450 g mąki pszennej tortowej
• 6 łyżek cukru pudru
• szczypta soli
• 200 g zimnego masła
• 90 g zimnego smalcu
• ok. 3 - 4 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
• 2 kg jabłek szarlotkowych
• 2 łyżeczki cynamonu
• 8 łyżek brązowego cukru
• 1 op. cukru wanilinowego

Sposób przygotowania:


1. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować masłem.
2. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól i pokrojone na kawałeczki masło oraz pokrojony smalec.


3. Zmiksować mikserem (mieszadłem - łopatką) przez około 30 sekund aż powstaną drobne okruszki ciasta (można też rozetrzeć wszystko palcami lub siekać na stolnicy jak ciasto kruche). Ja miksowałam w Thermomixie.


4. Dodać wodę i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki.



5. Złączyć je wszystkie w kulę. Rozpłaszczyć na 2 placki, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. pół godziny.



6. Pierwszą część ciasta rozwałkować na placek większy niż średnica formy, podsypując stolnicę i wałek mąkę.


7. Ciastem wyłożyć spód i boki formy.
8. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cieniutkie plasterki (max. 3 mm). Włożyć do większej miski, dodać cukier, cynamon, cukier wanilinowy i wymieszać.



9. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Drugą część ciasta rozwałkować na placek o wymiarach formy. Jabłka wyłożyć na spód z ciasta, przykryć rozwałkowanym ciastem, docisnąć brzegi, delikatnie je sklejając.


10. Nożem przebić ciasto w 4 - 5 miejscach i wstawić do piekarnika. Piec na złoty kolor przez 60 minut.


11. Posypać cukrem pudrem, można podawać z lodami.





Smacznego.

4 komentarze:

  1. Witaj Aleex.Ale mi smaku narobiłaś. Jeszcze nie zrobiłam warkocza z malinami a tu szarlotka. Jak tu nie przytyć. Pozdrawiam Edyta.

    OdpowiedzUsuń
  2. DZIEN DOBRY
    A JAK NIE MAM SMALCU TO CZYM MOGE GO ZASTAPIC ,?

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, jakich jabłek Pani użyła do tej szarlotki? Chciałabym upiec to ciasto i żeby efekt był taki jak na Pani apetycznych zdjęciach:) a nie jestem pewna jakich szarlotkowych jabłek Pani użyła (papierówki, renety, antonówki...?)
    Z góry dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu - wybierz jabłka o miękkim, kruchym miąższu. One szybko rozpadną się podczas pieczenia i smażenia. Ja najczęściej sięgam po szarą renetę, ale w tym przepisie są wykorzystane zwykłe czerwone jabłka, które dostaniesz w każdym sklepie spożywczym. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń