.

.

czwartek, 8 lutego 2018

Lany chrust wg Aleex


Tłusty Czwartek. W mojej kuchni tradycyjnie pojawią się pączki i faworki, ale oprócz tego dla swoich chłopaków przygotuję lany chrust. Wczoraj zrobiłam próbę generalną i wszystko udało się znakomicie. Przepis, który wydobyłam ze starego zeszytu, okazał się najprostszy z możliwych. Porcje smaży się szybko, a smakują znakomicie. Nam bardziej smakowały te mocno zezłocone – były chrupiące, takie, jak lubimy. Oprószone mgiełką cukru pudru smakowały obłędnie. Koniecznie wypróbujcie!

Składniki:

• 1 szklanka mleka
• 1 ½ szklanki mąki pszennej
• 1 jajko
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• cukier waniliowy

Dodatkowo
• 4 kostki smalcu do smażenia
• cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

1. Na patelni rozgrzać smalec do temperatury 160 stopni C.
2. Wszystkie składniki ciasta zmiksować, jeśli będzie zbyt gęste dodać 2-3 łyżki mleka.


3. Ciasto powinno mieć gęstą, ale lejącą konsystencję, spadając z łyżki powinno się lać gęstym, jednolitym strumieniem.



4. Ciasto przelać do małej butelki po wodzie. W zakrętce zrobić otwór (za pomocą noża), przez który będzie można wylać ciasto. Można też użyć dzbanuszka z ,,dziubkiem”, żeby uławić sobie pracę.


5. Na rozgrzany tłuszcz wylewać ciasto, tworząc spiralę, a potem kratkę lub inne fantazyjne wzory, żeby powstały ażurowe chruściki.


6. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony do uzyskania złotego koloru.


7. Usmażony chrust wyłożyć na ręczniki papierowe do odsączenia i posypać cukrem pudrem.



Smacznego.

6 komentarzy:

  1. Można użyć oleju zamiast smalcu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można :) Pozdrawiam,Aleex :)

      Usuń
  2. Pierwszy raz w życiu widzę taki przepis, jest wspaniały i napewno wypróbuję.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja do wylewania masy używam zawsze butelek z dziubkiem po soku Kubuś.

    OdpowiedzUsuń