.

.

piątek, 16 lutego 2018

Tort dacquoise z daktylami i orzechami wg Aleex


Ten tort jadłam podczas wesela Gwiazdeczki. Kiedy pojawił się na stole pełnym słodkości, od razu wzbudził wielkie zainteresowanie gości. Każdy chciał go spróbować, na wielu talerzykach pojawił się pokrojony na porcje, ale i tak wciąż znajdowali się chętni, by delektować się tym smakołykiem. Na szczęście dla weselników była przygotowana odpowiednia ilość kawałków tej przepysznej, chrupiącej bezy.
Kiedy emocje weselne opadły, próbowałam odtworzyć w warunkach domowych niektóre przepisy. Oczywiście zaczęłam od tortu bezowego. I udało się. Dziś, z okazji imienin mojej mamy, mogłam go zaserwować dla gości. Jeśli lubicie połączenie bezy z chrupkimi orzechami i karmelem oraz z daktylami, ten tort jest dla was. Przygotowuje się go naprawdę łatwo, ale nie można tego zrobić w ostatniej chwili. Beza nie tylko musi być dobrze wysuszona, trzeba zostawić ją do ostygnięcia na całą noc, by zyskała odpowiednią chrupkość. A potem wystarczy przygotować masę, wszystko połączyć i… słuchać zachwytów gości lub domowników. Gorąco polecam. Z najlepszymi życzeniami dla wszystkich dzisiejszych solenizantów.

Składniki:

2 blaty bezowe:
• 6 dużych białek
• szczypta soli
• 300 g drobnego cukru do wypieków
• 2 łyżki cukru trzcinowego demerara
• 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
• 8 suszonych daktyli

Krem:
• 250 g schłodzonego serka mascarpone
• 300 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
• 1 łyżka cukru pudru
• 150 g masy kajamkowej z puszki
• pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
• 10 daktyli

Dodatkowo:
• cukier puder do oprószenia
• kakao do oprószenia
• daktyle i orzechy do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Dzień wcześniej przygotować bezę. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Dużą blaszkę z piekarnika wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm.
3. W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodawać oba rodzaje cukru, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego lub soku z cytryny i zmiksować. Daktyle drobniutko posiekać, dodać do białek, delikatnie wymieszać.


4. Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać.
5. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie.


6. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.
7. Następnego dnia przygotować krem. Mascarpone wymieszać z masą kajamkową na gładką masę (można to zrobić mikserem lub rózgą).



8. Śmietanę kremówkę i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na sztywno. Mascarpone połączyć z masą śmietanową, delikatnie mieszając szpatułką.




9. Dodać posiekane daktyle i orzechy, delikatnie wymieszać.




10. Na paterze ułożyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym. Oprószyć cukrem pudrem i odrobiną naturalnego kakao, udekorować daktylami i orzechami.


11. Podawać pokrojony na porcje.


Smacznego.

Inspiracja: Dorotus "Moje wypieki"

2 komentarze:

  1. Ale Pani kusi.Biorę kawałek i zmykam.Pozdrawiam Edyta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten tort jest pyszny, piekę podobny :-)Aleex Twój wygląda cudownie .
    Często korzystam z Twoich przepisów jak dla mnie są super :-)
    Majka

    OdpowiedzUsuń