.

.

sobota, 7 września 2019

Placek ucierany ze śliwkami wg Aleex II


W powietrzu czuć jesień. Dni są jeszcze upalne, ale wieczory już studzą rozgrzany taras I przynoszą ze sobą wyraźną rześkość. Nie czytam już na zewnątrz, bo chłód jest naprawdę przenikliwy. Na szczęście to odchodzące już lato osładzają jesienne owoce. Świetne są śliwki, po które chętnie sięgam, przygotowując puszyste knedle czy aromatyczne ciasta. Dziś na jedno Was zapraszam. Jest cudne. Ze śliwkami. Pyszne.

Składniki:

• 5 jajek
• 2 szklanki mąki
• 1 szklanka cukru
• 20 dag masła
• 1 łyżka proszku do pieczenia
• cukier waniliowy
• śliwki
• cukier puder

Sposób przygotowania:


1. Przygotować składniki, aby miały temperaturę pokojową.


2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę.


3. Do masy maślanej dodawać po jednym całym jajku. Dokładnie miksować.



4. Dosypywać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i ucierać mikserem, aż ciasto będzie gładkie.



5. Do natłuszczonej, posypanej bułką tartą formy o wymiarach 20/30 wyłożyć ciasto, na wierzch położyć połówki śliwek.



6. Piec w temperaturze 170*C około 45 minut.


7. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.




Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz