niedziela, 8 grudnia 2019
Sernik z pierniczkami wg Aleex
Święta zbliżają się dużymi krokami. Każdy dzień przypomina okienko w kalendarzu adwentowym – niesie ze sobą niespodziankę związaną z Bożym Narodzeniem. Taką cudowną niespodzianką był weekend spędzony u Gwiazdeczki w Lublinie. To pierwsze mikołajki Maleństwa, więc byliśmy ciekawi, jak Laleczka zareaguje na Mikołaja. A ona nie bała się wcale, była zaciekawiona obcym panem w czerwonym ubraniu i chętnie sięgała po prezenty. Radość dziecka jest najbardziej naturalna i cudowna. Kiedy patrzę na roześmianą buźkę Malutkiej, nic się nie liczy oprócz niej. Dla niej szykuję najpiękniejsze święta – z dekoracjami, rodziną przy stole, choinką, prezentami. Z tradycją, którą przekazywać jej będę każdego roku. W tym roku częścią świąt będzie przepyszny sernik z pierniczkami, który znalazłam na stronie kwestii smaku. Piekłam go tydzień temu na imieniny taty, a ponieważ zachwycił wszystkich, na pewno będzie na naszym tradycyjnym stole podczas Bożego Narodzenia. Spróbujcie go koniecznie – jest wyśmienity.
Składniki:
• 1 kg mielonego twarogu sernikowego
• 200 g pierniczków w czekoladzie
• 200 g cukru
• 30 g mąki ziemniaczanej
• 200 g śmietanki kremówki 30%
• 3 jajka
• 1 opakowanie cukru wanilinowego
• kakao do posypania
Sposób przygotowania:
1, Na dno piekarnika postawić keksówkę z wrzącą wodą wypełnioną do ok. 2/3 objętości. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C w opcji dół plus termoobieg. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Do miski włożyć ok. 1/4 ilości sera, wsypać ok. 1/3 ilości cukru oraz całą mąką ziemniaczaną. Miksować na średnich obrotach miksera przez ok. 2 - 3 minuty.
3. Dodać pozostały ser, jajka, cukier wanilinowy oraz resztę cukru i znów miksować przez 1 minutę na wyższych obrotach. Dolać śmietankę i miksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
4. Pierniki pokroić w kostkę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę włożyć do tortownicy o średnicy 25 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika.
5. Zamknąć piekarnik i piec przez 1 godzinę. Stopniowo wyjmować z piekarnika i studzić sernik. Po ostudzeniu schłodzić sernik w lodówce.
6. Gdy sernik będzie schłodzony, odpiąć obręcz i delikatnie odchylić papier do pieczenia. Wierzch sernika posypać przez sitko kakao. Przechowywać w lodówce.
7. Podawać z kawą lub herbatą.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Czy musi być termoobieg? Mam zepsuty :(
OdpowiedzUsuńZ pewnością pyszny serniczek))
OdpowiedzUsuńWitaj Agnieszko,czemu ten sernik trzeba trzymać w lodówce?
OdpowiedzUsuńGdybym chciała zrobić ten sernik na blaszce o wym.25x36 to muszę zwiększyć porcję o połowę czy dwukrotnie?
OdpowiedzUsuńWitam,gdybym chciała zrobić ten sernik na blaszce o wym.36x25 to muszę zwiększyć porcję o połowę czy podwoić?czy na spód można położyć herbatniki?
OdpowiedzUsuńJuż od najmłodszych lat sernik jest moim ulubionym ciastem. Próbowałam już różnych i moim faworytem jest wersja z malinami. Pierwszy raz natknęłam się na sernik z piernikami. Wygląda apetycznie, dodatkowo pierniki kojarzą się ze świętami, więc idealna pora na testowanie. Ciekawi mnie jego smak, na pewno wypróbuję przepis :-)
OdpowiedzUsuńWygląda jak tiramisu z góry;) ale tak samo mega smaczne !
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda! fajny pomysł z pierniczkami :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy artykuł. Jestem pod wielkim wrażeniem.
OdpowiedzUsuń