.

.

niedziela, 1 grudnia 2019

Pleśniak z budyniową pianką wg Aleex



Dzisiaj jest 1 grudnia, zaczyna się wyjątkowy czas. Każdego dnia zbliżamy się do Bożego Narodzenia. Bardzo się cieszę na te nadchodzące święta. Powoli zapełniam zakamarki szaf świątecznymi dekoracjami i prezentami. W tym roku pierwszy raz będziemy robić Wigilię i święta u nas, w nowym domu. Wprawdzie nasza rodzina nie jest duża, ale kiedy wyobrażam sobie nas wszystkich zgromadzonych przy odświętnie udekorowanym stole, robi mi się ciepło wokół serca. Najwięcej radości sprawia nam Maleństwo. Już teraz uroczo drepcze po mieszkaniu, czasami chwieje się na pulchniutkich nóżkach, czasami uśmiecha się, odsłaniając dwa rozkoszne ząbki. Jestem przekonana, że choinka, bożonarodzeniowe bibeloty i prezenty będą dla Malutkiej źródłem wielkiego zadowolenia i nowych emocji. Ten czas na pewno uświetnią świąteczne dania i wypieki. Jednym z nich będzie nieco odmieniony pleśniak z budyniową pianką. Może i Wy przygotujecie go na święta?


Składniki:

• 5 jajek
• 3 szklanki mąki pszennej
• ¾ szklanki cukru
• 1 cukier waniliowy
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżki kakao
• 2 łyżki śmietany 18%
• 25 dag masła
• ¼ szklanki oleju
• 1 budyń waniliowy bez cukru
• powidła śliwkowe
• cukier puder
• szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia.
2. Żółtka oddzielić od białek, dodać żółtka do mąki.
3. Zimne masło pokroić na kawałki i dodać do mąki.
4. Dodać do mąki ¼ szklanki cukru i 2 łyżki śmietany.


5. Składniki posiekać. Szybko zagnieść ciasto.


6. Ciasto podzielić na 3 nierówne części. Najpierw na połowę, a potem jedną połowę na 2/3 i 1/3.


7. Połową ciasta wylepić foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i podpiec na złoty kolor przez 10-15 minut w opcji dół + termoobieg. Wyjąć, aby przestygło.




8. Do 2/3 pozostałego ciasta dodać kakao, zagnieść. Oba kawałki ciasta schować do zamrażalnika.


9. Ubić białka ze szczyptą soli. Powoli dodawać ½ szklanki cukru i cukier waniliowy. Ubić na sztywno.


10. Wsypać do białek proszek budyniowy. Wlać cieniutką strużką olej. Zmiksować do połączenie składników.



11. Na podpieczony spód wyłożyć powidła śliwkowe, rozprowadzić równą warstwą.


12. Na powidła zetrzeć na dużych oczkach tarki ciemne ciasto. Rozłożyć równomiernie.


13. Na ciemne ciasto wyłożyć budyniową piankę.



14. Na piankę zetrzeć resztę jasnego ciasta.


15. Piec 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, w opcji dół + termoobieg.


16. Po upieczeniu wyjąć, jak przestygnie oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego.

1 komentarz:

  1. Moje ukochane ciasto z dzieciństwa. Dziękuję za przypomnienie przepisu.

    OdpowiedzUsuń