.

.

niedziela, 24 listopada 2019

Chlebek bananowy wg Aleex


Jesień zmienia moją kuchnię. Zaczynają się w niej pojawiać bardzo często zupy. Lubimy je, bo są sycące i cudownie rozgrzewają. Inne są też desery i ciasta. Dominują w nich jesienne smaki: cynamon, orzechy, śliwki i jabłka. W tym roku zdecydowanie preferujemy śliwki. Podaję je w różnorodnych wersjach – w cieście, robię z nich placki, zapiekam pod kruszonką. Ale dziś sięgnęłam po banany. Zostały mi trzy bardzo, bardzo dojrzałe sztuki – z pociemniałą skórką, o mocnym aromacie. Musiałam je zużyć, a do jedzenia już się nie nadawały. Zdecydowałam, że upiekę chlebek bananowy. Wybrałam przepis z kwestii smaku i lekko go zmodyfikowałam. Chlebek udał się znakomicie: wilgotny, bananowy i słodki. Cudowny do kawy w jesienny, chłodny dzień.

Składniki:

• 4 jajka
• 3/4 szklanki cukru
• 200 g masła
• 3 duże banany
• 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
• 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• szczypta soli
• 1 szklanka posiekanych orzechów

Sposób przygotowania:


1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C w opcji dół-góra.
2. Przygotować wszystkie składniki. Masło rozpuścić, banany rozgnieść, odmierzyć porcje mąki I cukru.



3. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, soda i solą.


4. Orzechy posiekać.


5. Jajka ubić na puszystą masę.


6. Dodać porcjami cukier. Zmiksować, aż cukier się rozpuści.


7. Wlać rozpuszczone masło, zmiksować.


8. Do masy jajecznej dodać rozgniecione banany, zmiksować.



9. Masę jajeczną wlać do maki. Wymieszać szpatułką.



10. Do ciasta wsypać posiekane orzechy. Wymieszać.


11. Ciasto rozlać do 2 średniej wielkości keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.


12. Piec przez 50 -55 minut, do suchego patyczka.


13. Ostudzić na kratce.


14. Oprószyć cukrem pudrem.



15. Podawać z kawą lub herbatą.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz