niedziela, 10 listopada 2019
Jesienne ciasto z orzechami laskowymi i śliwkami wg Aleex
Niedziela. Cudownie jak wypada w środku długiego weekendu. Siedzimy w domu, czas leniwie przesuwa wskazówki zegara. Przygotowuję obiad. Rosół mruga na płycie, a jego zapach roznosi się po pomieszczeniach. Niedzielne poranki zawsze pachną u nas rosołem. Szczególnie lubimy go w chłodne dni, bo cudownie rozgrzewa i smakuje naszą tradycją. Ale po kilku godzinach zapach domu się zmienia. Dziś dominują w nim pieczone śliwki, cynamon i orzechy laskowe. Ten zapach pochodzi z pysznego ciasta, które znalazłam na stronie Dorotus. Koniecznie chciałam je wypróbować. Okazało się niezwykle smaczne I proste w przygotowaniu. Jeśli lubicie takie połączenie smaków, koniecznie je upieczcie. Polecam.
Składniki:
Kruche ciasto:
• 1,5 szklanki mąki pszennej
• pół łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• pół łyżeczki cynamonu
• 115 g zimnego masła
• ½ szklanki jasnego brązowego cukru
• 1 duże jajko
• cukier waniliowy
• pół szklanki drobno posiekanych prażonych orzechów laskowych
Nadzienie śliwkowe:
• 600 g śliwek
• 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
• 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
2. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wyrobić z mąką (ja mieszałam ciasto w thermomixie).
3. Dodać jajko, cukier waniliowy, cukier, orzechy i wyrobić do połączenia składników.
4. Ciasto podzielić na 2 części: 2/3 (na spód) i 1/3 (na górę).
5. Formę na tartę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć 2/3 ciasta, rozprowadzić po dnie i wyrównać.
6. Śliwki pokroić na grubsze plasterki. Dodać skrobię I cukier. Wymieszać.
7. Składniki na nadzienie wyłożyć na spód ciasta.
8. Na wierzch pokruszyć pozostałą 1/3 ciasta.
9. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 minut (piekłam w opcji dół + termoobieg) lub do zarumienienia ciasta i wyraźnego gotowania się nadzienia śliwkowego.
10. Wyjąć i całkowicie wystudzić przed wyjęciem z formy, by ciasto się nie rozpadło.
11. Oprószyć cukrem pudrem.
12. Podawać z kawą lub herbatą.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Właśnie dostałam 12 kilo orzechów laskowych - już wiem co z nich zrobię w pierwszej kolejności :) Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
Usuń