niedziela, 3 listopada 2019
Śliwki w słoiku do ciasta wg Aleex
Przełom października i listopada to idealny czas na przetwory ze śliwek. Zazwyczaj przygotowujemy je wcześniej, ale teraz też możemy po nie sięgnąć i zamknąć je w słoikach, aby zimą wykorzystać do ciast i deserów. Śliwki o tej porze roku są baaardzo dojrzałe. Wybieramy te z pomarszczoną skórką koło ogonka I białawym nalotem. Oczywiście najlepsze są węgierki – ze względu na smak oraz idealne odchodzenie pestki od miąższu. Węgierki świetnie sprawdzają się we wszystkich przetworach. Robiłam z nich już powidła, a dziś chcę Wam pokazać, jak można zamknąć je w słoikach. No to do dzieła.
Składniki:
• bardzo dojrzałe węgierki (dowolna ilość)
• cukier
Sposób przygotowania:
1. Węgierki wypestkować.
2. Czyste słoiki wyparzyć w piekarniku.
3. Śliwki ciasno ułożyć w słoikach, lekko dociskając.
4. Na wierzch każdego słoika wsypać 2-3 łyżeczki cukru.
5. Zakręcić słoiki. Nie dokręcać zbyt mocno, aby para mogła mieć ujście.
6. Przygotować duży garnek: dno wyłożyć bawełnianą ściereczką.
7. Do garnka włożyć słoiki ze śliwkami.
8. Wlać ciepłą/ bardzo ciepłą wodę do ¾ wysokości słoika.
9. Zagotować. Pasteryzować przez 30 minut.
10. Wystawić słoiki i mocno dokręcić.
11. Pozostawić do ostudzenia odwracając do gory dnem. Po ostudzeniu sprawdzić, czy wieczka się zassały.
12. Odstawić do spiżarni.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
super pomysł:)
OdpowiedzUsuńTakie przetwory ze śliwek robię już od lat/ sposób mojej babci/.Są pyszne.Robię je z wielu gatunków śliwek.Moim wnukom smakują najbardziej te słodkie z kaszką manną lub budyniem .Super przepis.Pozdrawiam.Krystyna.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis będę robiła według przepisu myślę że się udadzą
OdpowiedzUsuń😁
Bez cukru .... -Śliwki mają wystarczającą jego ilość do konserwacji.
OdpowiedzUsuń