.

.

niedziela, 3 listopada 2019

Śliwki w słoiku do ciasta wg Aleex


Przełom października i listopada to idealny czas na przetwory ze śliwek. Zazwyczaj przygotowujemy je wcześniej, ale teraz też możemy po nie sięgnąć i zamknąć je w słoikach, aby zimą wykorzystać do ciast i deserów. Śliwki o tej porze roku są baaardzo dojrzałe. Wybieramy te z pomarszczoną skórką koło ogonka I białawym nalotem. Oczywiście najlepsze są węgierki – ze względu na smak oraz idealne odchodzenie pestki od miąższu. Węgierki świetnie sprawdzają się we wszystkich przetworach. Robiłam z nich już powidła, a dziś chcę Wam pokazać, jak można zamknąć je w słoikach. No to do dzieła.

Składniki:

• bardzo dojrzałe węgierki (dowolna ilość)
• cukier

Sposób przygotowania:

1. Węgierki wypestkować.


2. Czyste słoiki wyparzyć w piekarniku.


3. Śliwki ciasno ułożyć w słoikach, lekko dociskając.


4. Na wierzch każdego słoika wsypać 2-3 łyżeczki cukru.


5. Zakręcić słoiki. Nie dokręcać zbyt mocno, aby para mogła mieć ujście.
6. Przygotować duży garnek: dno wyłożyć bawełnianą ściereczką.


7. Do garnka włożyć słoiki ze śliwkami.


8. Wlać ciepłą/ bardzo ciepłą wodę do ¾ wysokości słoika.
9. Zagotować. Pasteryzować przez 30 minut.


10. Wystawić słoiki i mocno dokręcić.


11. Pozostawić do ostudzenia odwracając do gory dnem. Po ostudzeniu sprawdzić, czy wieczka się zassały.


12. Odstawić do spiżarni.



Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz