środa, 20 listopada 2019
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym wg Aleex
Dzisiaj w szkole obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Praw Dziecka. Młodzież przygotowywała plakaty, wszyscy ubraliśmy się na niebiesko, były rozmowy, dyskusje, niebieskie balony i wspólne zdjęcie. Ciekawa, fajna akcja, która odbyła się mimo trwających ogólnopolskich próbnych matur z Operonem.
Dotarłam do domu po południu i odpoczywałam. Dziś wreszcie miałam trochę czasu dla siebie. Młody też był w domu. Pogadaliśmy więc, poopowiadaliśmy sobie różne sprawy, a potem zrobiłam dla nas szybki obiad – makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym. Zjedliśmy tę pastę ze smakiem. Była świetna, a towarzystwo Młodego, spokój w domu i mruczenie kotów – tworzyło dodatkowo bezcenny nastrój. Polecam do wypróbowania w jesienne popołudnia… i nastrój, i makaron.
Składniki:
• 1 opakowanie grubszego makaronu
• 1 pierś kurczaka
• 1 duża cebula
• 30 dag pieczarek
• 5-6 plasterków wędzonego boczku
• 1 duży kubeczek śmietany 30%
• natka pietruszki
• sól, pieprz
• olej
Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokroić w kostkę.
2. Kurczaka pokroić w drobną kostkę.
3. Pieczarki obrać i pokroić w cienkie plasterki.
4. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
5. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć pierś kurczaka przez kilka minut. Przełożyć do miseczki.
6. Na tej samej patelni zezłocić boczek pokrojony w słupki. Przełożyć do kurczaka.
7. Na patelnię włożyć pokrojoną cebulę, zeszklić.
8. Dodać pokrojone pieczarki,doprawić solą i pieprzem, podsmażyć, aż odparuje płyn.
9. Do cebuli i grzybów włożyć podsmażonego kurczaka i boczek, chwilę smażyć razem.
10. Na patelnię wlać śmietanę, dodać natkę, doprawić, zagotować.
11. Makaron odcedzić. Zostawić w garnku.
12. Do gorącego makaronu dolewać sos, od razu mieszając.
13. Podawać od razu po przygotowaniu.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz