.

.

sobota, 9 listopada 2019

Chińska surówka wg Aleex


Przede mną 3 wolne dni. Mam okazję, aby się doleczyć, bo dopadło mnie choróbsko. Odpoczywam w domu i trochę rozpieszczam kulinarnie swoich chłopaków. Muszę nadrobić zaległości, bo pracuję coraz dłużej i w ciągu tygodnia mam naprawdę mało czasu na gotowanie. A gdy na dodatek chłopakom wypada 2 zmiana, wtedy kuchnia po prostu jest pusta – dla siebie nie gotuję.
Niedawno w pracy rozmawiałyśmy o różnych kuchennych nowościach, wymieniałyśmy się przepisami i pomysłami. Jedna z koleżanek polecała nam chińską surówkę. Zachwycała się jej smakiem i prostotą przygotowania. Zapisałam sobie przepis do wykorzystania przy okazji. A ponieważ niedawno Dario przygotowywał kociołek i została mi kapusta, przypomniałam sobie o tej surówce. Zrobiłam ją i … zakochaliśmy się w niej. Jest naprawdę pyszna! I co najważniejsze, można ją przygotować dzień wcześniej, wówczas smakuje najlepiej. Dzielę się z Wami moim ostatnim odkryciem, a jutro zapraszam na jesienne ciasto.

Składniki:

• ¼ główki białej kapusty
• 1 duża marchewka
Zalewa:
• 50 ml oleju
• 3 łyżki brązowego cukru
• 2 łyżki octu (może być winny)
• 1 łyżeczka soli
• 1 duży ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

1. Kapustę drobno poszatkować.



2. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
3. Kapustę i marchew wymieszać w salaterce.


4. Przygotować zalewę: w garnuszku umieścić wszystkie składniki zalewy, wsypać sól, cukier, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać.


5. Zalewę zagotować. Po zagotowaniu od razu odstawić.


6. Gorącą zalewą zalać kapustę z marchewką. Dokładnie wymieszać, aby zalewa wszędzie dotarła.
7. Surówkę przykryć i odstawić do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na całą noc,


8. Podawać do obiadu.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz