poniedziałek, 11 listopada 2019
Pyszna sałatka z gorgonzolą wg Aleex
Dziś święto. Jedno z ważniejszych jakie obchodzimy. Jak co roku oglądamy uroczystości, słuchamy patriotycznych pieśni, przywołujemy historyczne wydarzenia. Tym razem nie będę brała udziału w obchodach miejskich. Nie chcę narażać się na gorsze przeziębienie. Za to mam pomysł, jak sprawić, by dzisiejszy dzień był nieco bardziej odświętny. Przygotuję pyszną sałatkę z gorgonzola. Przepis mam od Gwiazdeczki, to ona zrobiła ją po raz pierwszy u siebie w domu, a ja zagospodarowałam sobie ten pomysł – świetnie się sprawdził w mojej kuchni. Sałatka jest prosta, szybko się ją robi. Może stanowić samodzielne danie – na kolację z przyjaciółmi, z lampką wina, będzie znakomita. Polecam.
Składniki:
• 1 opakowanie mixu sałat z sałatą lodową
• 1 czerwona cebula
• 1 opakowanie pomidorków koktajlowych (200 g)
• 1 słoiczek suszonych pomidorów w zalewie
• 1 opakowanie sera gorgonzola
• 1 słoiczek czarnych oliwek
• oliwa z oliwek
• oliwa z oliwek z dodatkiem chili
• zioła włoskie
• sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Na dużym półmisku rozłożyć umytą I osuszoną sałatę.
2. Cebulę pokroić w półtalarki. Rozłożyć je na sałacie.
3. Gorgonzolę pokroić w niedużą kostkę. Rozłożyć ser na warstwie cebuli.
4. Pomidorki koktajlowe umyć, pokroić na ćwiartki I rozłożyć je na półmisku.
5. Suszone pomidory pokroić na cząstki. Rozłożyć je na pomidorkach koktajlowych. Lekko skropić sałatkę oliwą z pomidorów.
6. Czarne oliwki pokroić na krążki, rozsypać na wierzchu sałatki.
7. Przygotować dressing. Oliwę z oliwek wlać do szklanki.
8. Do oliwy dodać zioła włoskie, sól i pieprz.
9. Dolać nieco oliwy z chili. Sos dokładnie wymieszać.
10. Dressingiem polać sałatkę.
11. Podawać ze świeżym pieczywem.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Sama często kupuję podobne produkty, do tych których Ty sama używasz :) Uwielbiam improwizować w kuchni, polecam również podsmażyć bakłażana i cukinię + dowolne kombinacje, przyprawy etc, czasem sama jestem zaskoczona jakie cuda potrafię samej sobie zaserwować :D Dodatkowo zawsze dbam o to by moje danie było pięknie podane i wtedy czuję, że to moja chwila :)
OdpowiedzUsuńA czym można zastąpić tę oliwę z oliwek z dodatkiem chili? Pozdrawiam i dziękuję za świetne przepisy. Asia
OdpowiedzUsuń