niedziela, 17 listopada 2019
Błyskawiczna zupa pieczarkowa wg Aleex
Powoli szykuję się do świąt. Zaczynam planować, czym podejmę swoich ukochanych. Bardzo mnie cieszy to planowanie, bo będą to pierwsze święta w naszym nowym domu. Od tego roku ja przejmuję tradycję urządzania rodzinnych uroczystości. Nareszcie mam do tego miejsce. W salonie, przy rozłożonym stole i kilkunastu osobach zgromadzonych wokół niego, nadal jest przestrzeń, dzięki której nikt nie czuje się przytłoczony. No i Maleństwo będzie mogło spokojnie biegać między nami na swoich pulchniutkich nóżkach. Święta zapowiadają się uroczo. Ale do tego cudownego czasu zostało jeszcze kilka tygodni. W oczekiwaniu na ten wyjątkowy czas dziś zrobiłam pyszną zupę pieczarkową. Gotuje się ją błyskawicznie, a smakuje naprawdę wyjątkowo. Polecam.
Składniki:
• ½ kg pieczarek
• 1 duża cebula
• 2 średnie marchewki
• 1 pietruszka
• 4-5 ziemniaków
• 2 łyżki śmietany 18%
• sól, pieprz
• olej
• 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
• natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę.
2. Przygotować garnek z grubym dnem.
3. W garnku rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę z pieczarkami.
4. Do pieczarek dodać warzywa: marchew I pietruszkę starte na dużych oczkach tarki, ziemniaki pokrojone w małą kosteczkę. Wymieszać z pieczarkami I cebulą. Krótko podsmażyć.
5. Warzywa I grzyby zalać bulionem. Gotować do miękkości warzyw.
6. Do miseczki włożyć śmietanę. Posolić.
7. Wymieszać z łyżką gorącego bulionu. Wlać do zupy. Zagotować.
8. Zupę rozlać do talerzy. Posypać natką pietruszki.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz