.

.

czwartek, 1 kwietnia 2021

Mazurek Rafaello wg Aleex

Dziś rozpoczyna się nowy miesiąc. Kwiecień wprowadza nas w wiosnę, choć ta pogoda ma być tylko chwilowa. Święta zapowiadają się chłodne. Może to i dobrze, bo chłód zniechęca do spacerów. Łatwiej będzie zachować izolację i dystans. No i, dodam trochę samolubnie, będzie można przechowywać niektóre dania na tarasie, jeśli zabraknie miejsca w lodówce. A może się tak stać. Plany na Wielkanoc miałam zupełnie inne. Okazało się jednak, że muszę je mocno zweryfikować. Dań świątecznych przybywa, plan działania rozpisany na kartkach, abym o niczym nie zapomniała. Wielkanoc będzie piękna. Oczywiście, oprócz żurku i mięs, na stole będą także słodkie wypieki, a wśród nich mazurki. Jednym z nich będzie mazurek Rafaello, który znalazłam już lata temu na Kwestii Smaku. Jest przepyszny. Jeśli lubicie kokos, koniecznie spróbujcie. Polecam. 

Składniki: 

Kruchy spód: 
• 200 g mąki 
• 1/3 szklanki cukru pudru 
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
• 150 g zimnego masła 
 • 3 żółtka (białka zostawić) 

Beza migdałowo-kokosowa: 
• 3 białka 
• 1/2 szklanki cukru pudru 
• 75 g zmielonych płatków migdałów 
• 50 g wiórków kokosowych 
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej 

Polewa: 
• 100 g białej czekolady 
• 3 łyżki śmietanki kremówki 30% 
• 2 łyżki Malibu 
• 50 g wiórków kokosowych 

Sposób przygotowania: 

1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę o wymiarach ok. 22 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. 
2. Przygotować ciasto na kruchy spód: na stolnicę wsypać mąkę, dodać cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać zimne masło pokrojone w kosteczkę i posiekać składniki. Dodać żółtka i zagnieść (krótko!) ciasto. Uformować z niego gładką kulę.
3. Ciasto pokroić nożem na plasterki i rozłożyć je na spodzie formy, odłożyć kawałek ciasta i uformować z niego wałeczki.
4. Plasterki ciasta na spodzie formy połączyć palcami na równy placek. Dookoła przykleić wałeczki i ugnieść widelcem. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut na lekko złoty kolor.
5. W czasie podpiekania spodu przygotować bezę migdałowo-kokosową Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo po łyżce dodawać cukier puder cały czas cierpliwie ubijając. W drugiej misce połączyć mielone migdały z wiórkami i mąką ziemniaczaną.
6. Dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Wyłożyć na podpieczony spód (może być gorący, prosto z piekarnika) i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut w 180 stopniach C.
7. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić razem ze śmietanką, dodać Malibu i wymieszać na gładką masę.
8. Polać po upieczonym wierzchu mazurka (mazurek może być prosto z piekarnika i ciepła - niestudzona polewa czekoladowa).
9. Ułożyć przekrojone na połówki pralinki Raffaello i posypać wiórkami kokosowymi.
10. Ostudzić i schłodzić przez ok. 1 godzinę. Mazurek podawać, pokrojony na porcje.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz