Składniki:
Kruchy spód:
• 200 g mąki
• 1/3 szklanki cukru pudru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 150 g zimnego masła
• 3 żółtka (białka zostawić)
Beza migdałowo-kokosowa:
• 3 białka
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 75 g zmielonych płatków migdałów
• 50 g wiórków kokosowych
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Polewa:
• 100 g białej czekolady
• 3 łyżki śmietanki kremówki 30%
• 2 łyżki Malibu
• 50 g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę o wymiarach ok. 22 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Przygotować ciasto na kruchy spód: na stolnicę wsypać mąkę, dodać cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać zimne masło pokrojone w kosteczkę i posiekać składniki. Dodać żółtka i zagnieść (krótko!) ciasto. Uformować z niego gładką kulę.
3. Ciasto pokroić nożem na plasterki i rozłożyć je na spodzie formy, odłożyć kawałek ciasta i uformować z niego wałeczki.
4. Plasterki ciasta na spodzie formy połączyć palcami na równy placek. Dookoła przykleić wałeczki i ugnieść widelcem. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut na lekko złoty kolor.
5. W czasie podpiekania spodu przygotować bezę migdałowo-kokosową Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo po łyżce dodawać cukier puder cały czas cierpliwie ubijając. W drugiej misce połączyć mielone migdały z wiórkami i mąką ziemniaczaną.
6. Dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Wyłożyć na podpieczony spód (może być gorący, prosto z piekarnika) i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut w 180 stopniach C.
7. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić razem ze śmietanką, dodać Malibu i wymieszać na gładką masę.
8. Polać po upieczonym wierzchu mazurka (mazurek może być prosto z piekarnika i ciepła - niestudzona polewa czekoladowa).
9. Ułożyć przekrojone na połówki pralinki Raffaello i posypać wiórkami kokosowymi.
10. Ostudzić i schłodzić przez ok. 1 godzinę. Mazurek podawać, pokrojony na porcje.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz