Składniki:
Ciasto:
• 150 g mąki
• 150 g migdałów
• 150 g masła
• 4 łyżki cukru pudru
• 3 żółtka
Ponadto:
• słoiczek konfitury wiśniowej z całymi owocami
• 150 g mieszanki orzechów: migdałów, nerkowca, laskowych
• 100 g czekolady mlecznej
• 100 g czekolady deserowej
• 4 łyżki śmietanki kremowej
Sposób przygotowania:
1. Migdały zblanszować, obrać ze skórki i zemleć. W misce wymieszać mąkę z migdałami, dodać masło.
2. Następnie do misy dodać cukier i żółtka, posiekać składniki i zagnieść, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
3. Ciasto rozwałkować, wyłożyć je na natłuszczoną formę do ciasta w taki sposób, by uformować wałeczek na brzegach. Formę z ciastem włożyć na godzinę do lodówki.
4. Orzechy lekko podprażyć na suchej patelni. Ostudzić.
5. Po tym czasie ciasto nakłuć gęsto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec ok. 20-25 minut do zezłocenia.
6. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić.
7. Na ostudzone ciasto wyłożyć wiśnie z konfiturą.
8. Na wiśnie rozłożyć mieszankę lekko posiekanych orzechów.
9. Czekoladę ze śmietanką umieścić w garnuszku. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
10. Powstałą polewą czekoladową polać ciasto. Odstawić do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz