Składniki:
• 70 dag mięsa mielonego z szynki
• 1 duża cebula
• 2 jajka
• 1 marchewka
• 1 mała cebulka
• 1 bułka kajzerka
• oliwa
• przyprawa uniwersalna
• pieprz
• 1 puszka pomidorów bez skórki
• mąka pszenna
• szczypta cukru
Sposób przygotowania:
1. Do miski włożyć mięso mielone, dodać 2 całe jajka i przyprawy.
2. Marchewkę obrać i zetrzeć na drobne wiórki.
3. Dużą cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
4. Kajzerkę namoczyć w wodzie.
5. Gdy bułka rozmięknie, odcisnąć wodę i zmiksować na gładką masę, którą dodać do miski z mięsem.
6. Na patelni rozgrzać troszkę oleju. Lekko zezłocić cebulkę. Odłożyć do ostygnięcia, a potem dodać do mięsa.
7. Mięso wyrobić, dodając odrobinę zimnej wody, aby pulpeciki zyskały na puszystości. Uformować pulpety. Obtoczyć je w mące pszennej.
8. W garnku zagotować ok. 1 litra wody, dodać startą marchewkę i małą cebulkę pokrojoną na części. Doprawić i gotować około 15-20 minut.
9. W tym czasie na patelni, na której podsmażana była cebulka, rozgrzać olej.
10. Pulpeciki obtoczone w mące obsmażyć ze wszystkich stron do zrumienienia. Odłożyć.
11. Wywar w garnku zmiksować. Zmiksować także pomidory z puszki ze szczyptą cukru, dodać je do garnka. Całość sosu zagotować.
12. Do gotującego się sosu włożyć podsmażone pulpeciki. Gotować około 10 minut. Sosu nie trzeba zagęszczać, można to zrobić, jeśli będzie dla Was zbyt rzadki.
13. Podawać z ulubionymi dodatkami. Danie świetnie nadaje się także do zamrożenia.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz