.

.

niedziela, 14 marca 2021

Krążki jabłek w cieście naleśnikowym wg Aleex

Na dworze nadal jest chłodno, słońce od czasu do czasu świeci, ale za wcześnie jeszcze na przesiadywanie poza domem. Mimo tego trochę się rozglądaliśmy dziś po naszej działce. Zastanawialiśmy się, co należy zrobić, jak przygotować otoczenie domu do wiosenno – letniego sezonu. Rześkie, marcowe powietrze sprawiło, że trochę zmarzliśmy. Szybko wracaliśmy do domu, a ja przygotowałam nam na rozgrzewkę prościuteńki, pyszny deser. Zjedliśmy go na gorąco jeszcze przed obiadem. Był pyszny. Polecam. 

Składniki: 

• 1/2 szklanki mąki 
• 1/2 szklanki mleka 
• 1 jajko 
• szczypta soli 
• 16 g domowego cukru waniliowego 
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
• 2 duże jabłka 
• cynamon (opcjonalnie) 
• masło klarowane do smażenia 
• cukier puder 

Sposób przygotowania: 

1. Do miski przesiać mąkę, dodać mleko, jajko, sól, połowę cukru waniliowego i proszek do pieczenia. Wymieszać rózgą lub zmiksować na jednolitą masę.
2. Jabłka obrać ze skórki. Owoce pokroić na plasterki o grubości ok. 7 mm. Wyciąć gniazda nasienne z plastrów. Oprószyć je resztą cukru wanilinowego i – jeśli lubimy - cynamonem.
3. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Plastry jabłek zanurzać w gęstym cieście naleśnikowym.
4. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron, po około 3 minuty z każdej strony.
5. Jabłka odłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć z tłuszczu.
6. Deser przełożyć na talerz. Krążki jabłek podawać posypane cukrem pudrem.
Smacznego.

2 komentarze:

  1. Polecam, pyszne ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy podobny smak, bo nam też bardzo smakowały :) Pozdrawiam serdecznie, Aleex :)

      Usuń