Składniki:
• 1/2 szklanki mąki
• 1/2 szklanki mleka
• 1 jajko
• szczypta soli
• 16 g domowego cukru waniliowego
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 duże jabłka
• cynamon (opcjonalnie)
• masło klarowane do smażenia
• cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Do miski przesiać mąkę, dodać mleko, jajko, sól, połowę cukru waniliowego i proszek do pieczenia. Wymieszać rózgą lub zmiksować na jednolitą masę.
2. Jabłka obrać ze skórki. Owoce pokroić na plasterki o grubości ok. 7 mm. Wyciąć gniazda nasienne z plastrów. Oprószyć je resztą cukru wanilinowego i – jeśli lubimy - cynamonem.
3. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Plastry jabłek zanurzać w gęstym cieście naleśnikowym.
4. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron, po około 3 minuty z każdej strony.
5. Jabłka odłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć z tłuszczu.
6. Deser przełożyć na talerz. Krążki jabłek podawać posypane cukrem pudrem.
Smacznego.
Polecam, pyszne ��
OdpowiedzUsuńMamy podobny smak, bo nam też bardzo smakowały :) Pozdrawiam serdecznie, Aleex :)
Usuń