.

.

niedziela, 21 marca 2021

Sernik nowojorski wg Aleex

Dziś zaczyna się kalendarzowa wiosna i wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Czas więc rozpocząć przygotowania do świąt. Wprawdzie, gdy spoglądam przez okno, to nie widzę kwitnących pąków ani pierwszych kwiatów. Jest za to śnieg, którego płatki sypią z nieba od samego rana. Mam nadzieję, żę pogoda zmieni się w najbliższym czasie, bo nie wyobrażam sobie Wielkanocy w bożonarodzeniowej scenerii. Wielkanoc zawsze wywołuje u mnie poztywne emocje. Jasne, pastelowe kolory, świadomość odradzającej się przyrody, rodzinne spotkania (mimo tego że są ograniczenia pandemiczne) W tym roku święta będą wyjątkowe, ponieważ odbędą się chrzciny kolejnego maleństwa w naszej rodzinie. Gwiazdeczka i Młody będą rodzicami chrzestnymi. Wszyscy jesteśmy bardzo dumni z tego powodu. Wprawdzie odświętne chwile będą mocno ograniczone reżimem sanitarnym, ale i tak cieszymy się na te nadchodzące dni. Na zbliżającą się Wielkanoc jak zawsze przygotowałam sporo przepisów, które będziecie mogli wypróbować w swoich domach. Mam nadzieję, że Wasza Wielkanoc przygotowana z Aleex będzie wyjątkowa i przepyszna. Cykl świątecznych przepisów zaczynam od sernika nowojorskiego, który znalazłam na kwestii smaku. Jak zawsze wprowadziłam do przepisu swoje niewielkie poprawki. Sernik smakuje znakomicie. Polecam. 

Składniki: 

Spód: 
• 300 g ciastek maślanych z czekoladą po jednej stronie (np. petit beurre) 
• 50 g masła 

Masa serowa: 
• 1,25 kg tłustego sera trzykrotnie mielonego 
• 6 jajek
• 5 żółtek 
• 250 g cukru 
• 3 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii 
• sok z 1/2 cytryny 

Krem śmietanowy: 
• 500 ml kwaśnej gęstej śmietany 18% 
• 50 g cukru waniliowego 

Dodatkowo: 
• 4 łyżki kakao 

Sposób przygotowania: 

1. Na dno formy z odpinaną obręczą o średnicy 25 - 26 cm położyć arkusz papieru do pieczenia, zapiąć obręcz, wypuszczając papier na zewnątrz.
2. Herbatniki zemleć w blenderze na piasek i wymieszać z roztopionym masłem. Masę wyłożyć na dno przygotowanej tortownicy, mocno ugnieść i wstawić do lodówki.
3. Na dno piekarnika włożyć blachę do pieczenia i napełnić ją do 2/3 gorącą wodą. Metalową kratkę do pieczenia sernika ustawić w środku piekarnika. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
4. Przygotować masę serową: do misy miksera włożyć cały ser, dodać jajka, żółtka, cukier, wanilię i sok z cytryny. Zmiksować na gładką masę (przez około 2 minuty).
5. Masę serową wylać na przygotowany spód. Sernik wstawić do piekarnika i piec przez 70 minut.
6. Do miski wlać śmietanę, dodać cukier waniliowy i utrzeć na gładką masę.
7. Uchylić piekarnik. Na wierzchu ciasta ostrożnie rozsmarować krem śmietanowy.
8. Piec kolejne 15 minut. 
9. Studzić przez 10 minut w piekarniku, następnie uchylić drzwiczki i studzić znów przez 10 minut. Stopniowo otwierając piekarnik, całkowicie wystudzić sernik. 
10. Wstawić do lodówki bez przykrycia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 
11. Przed podaniem sernik posypać kakao. Można udekorować kolorowymi jajeczkami.
Smacznego.

6 komentarzy:

  1. Aleex jestem pod wrażeniem wszystkich Twoich przepisów.Często z nich korzystam.Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Barbasiu - to ja dziękuję za miłe słowa i zaufanie kulinarne. Zapraszam na nowe przepisy już "za chwilę". Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  2. Witam, czy do masy serowej nie dodajemy masła, tylko jako trzecią górną warstwę ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Janko - masło jest potrzebne wyłącznie do ciasteczkowego spodu. Do masy serowej ani do górnej warstwy nie jest ono potrzebne. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  3. Bardzo smakowicie wygląda. Skradnę przepis na Wielkanoc. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry wybór :) Polecam i pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń