Składniki:
Spód:
• 300 g ciastek maślanych z czekoladą po jednej stronie (np. petit beurre)
• 50 g masła
Masa serowa:
• 1,25 kg tłustego sera trzykrotnie mielonego
• 6 jajek
• 5 żółtek
• 250 g cukru
• 3 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
• sok z 1/2 cytryny
Krem śmietanowy:
• 500 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%
• 50 g cukru waniliowego
Dodatkowo:
• 4 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
1. Na dno formy z odpinaną obręczą o średnicy 25 - 26 cm położyć arkusz papieru do pieczenia, zapiąć obręcz, wypuszczając papier na zewnątrz.
2. Herbatniki zemleć w blenderze na piasek i wymieszać z roztopionym masłem. Masę wyłożyć na dno przygotowanej tortownicy, mocno ugnieść i wstawić do lodówki.
3. Na dno piekarnika włożyć blachę do pieczenia i napełnić ją do 2/3 gorącą wodą. Metalową kratkę do pieczenia sernika ustawić w środku piekarnika. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
4. Przygotować masę serową: do misy miksera włożyć cały ser, dodać jajka, żółtka, cukier, wanilię i sok z cytryny. Zmiksować na gładką masę (przez około 2 minuty).
5. Masę serową wylać na przygotowany spód. Sernik wstawić do piekarnika i piec przez 70 minut.
6. Do miski wlać śmietanę, dodać cukier waniliowy i utrzeć na gładką masę.
7. Uchylić piekarnik. Na wierzchu ciasta ostrożnie rozsmarować krem śmietanowy.
8. Piec kolejne 15 minut.
9. Studzić przez 10 minut w piekarniku, następnie uchylić drzwiczki i studzić znów przez 10 minut. Stopniowo otwierając piekarnik, całkowicie wystudzić sernik.
10. Wstawić do lodówki bez przykrycia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Aleex jestem pod wrażeniem wszystkich Twoich przepisów.Często z nich korzystam.Dziękuję.
OdpowiedzUsuńBarbasiu - to ja dziękuję za miłe słowa i zaufanie kulinarne. Zapraszam na nowe przepisy już "za chwilę". Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam, czy do masy serowej nie dodajemy masła, tylko jako trzecią górną warstwę ??
OdpowiedzUsuńJanko - masło jest potrzebne wyłącznie do ciasteczkowego spodu. Do masy serowej ani do górnej warstwy nie jest ono potrzebne. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńBardzo smakowicie wygląda. Skradnę przepis na Wielkanoc. :)
OdpowiedzUsuńDobry wybór :) Polecam i pozdrawiam, Aleex :)
Usuń