Składniki:
• 125 sztuk herbatników "petit beurre", mogą być w dwóch kolorach
• 1 puszka (510 g) masy kajmakowej lub krówkowej
• 80 g orzeszków ziemnych smażonych i solonych
• słoiczek powideł śliwkowych
Masa budyniowa:
• 1 litr mleka
• 2 żółtka
• 3 pełne łyżki mąki pszennej
• 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
• 2/3 szklanki drobnego cukru
• 300 g masła
Wierzch ciasta:
• 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
• 1 śmietan-fix
• 1 pełna łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Ugotować budyń. Odlać 1 szklankę mleka do miseczki, dokładnie wymieszać je trzepaczką rózgową z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną, dodać cukier.
2. Pozostałe mleko zagotować. Kiedy zacznie wyraźnie wrzeć, wlewać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie energicznie mieszając. Zagotować, nie przerywając mieszania, rozcierając ewentualne grudki.
3. Po zagotowaniu budyń przelać od razu do czystej miski i całkowicie ostudzić (na wierzchu można położyć folię spożywczą, aby nie zrobił się twardy kożuch).
4. Miękkie masło ucierać przez kilka minut, aż się zwiększy objętość i zmieni się w jasnokremową puszystą masę.
5. Cały czas ucierając, dodawać do masła budyń. Masę budyniową podzielić na dwie części. Jedną część odłożyć, drugą część zmiksować z masą kajmakową z puszki (można ją wcześniej lekko ogrzać, wstawiając otworzoną puszkę z kajmakiem do gorącej wody).
6. Orzeszki posiekać, dodać do masy budyniowej z kajmakiem. Wymieszać i podzielić masę na dwie części.
7. Mocno schłodzoną kremówkę ubić z dodatkiem śmietan-fixu na gęstą, puszystą masę. Wstawić na chwilę do lodówki.
8. Większą prostokątną formę (ok. 25 cm x 36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników.
9. Na nie wyłożyć połowę masy kajmakowej z orzeszkami.
10. Na masie kajmakowej ułożyć drugą warstwę herbatników.
11. Posmarować je powidłami śliwkowymi, a na nie wyłożyć połowę białej masy budyniowej.
12. Masę budyniową pokryć trzecią warstwą herbatników i posmarować je pozostałą masą kajmakową z orzeszkami.
13. Masę przykryć czwartą warstwą herbatników. Na nie wyłożyć pozostałą białą masę budyniową.
14. Masę budyniową przykryć ostatnią, piątą warstwą herbatników, a na nie wyłożyć ubitą wcześniej śmietanę.
15. Wierzch można posypać wiórkami czekoladowymi, jeśli lubimy.
wygląda smakowicie :).
OdpowiedzUsuńRewelacyjne! Zrobiłam i dzisiaj podałam jako deser po świątecznym obiedzie. Dziękuję za przepis:) Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia oraz wiosennej radości mimo tego trudnego czasu.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że Wam smakowało. Pozdrawiam serdecznie, z uśmiechem :)
Usuń