Dalgona coffee to odkrycie minionego sezonu. Jest to kawa, która prawdopodobnie pochodzi z Grecji (ale niektórzy wskazują na jej indyjski rodowód). Nazywa się ją ubijaną lub bitą kawą. Jest to nawiązanie do sposobu jej przygotowywania. Podczas miksowania lub ubijania właśnie kawa zmienia swoją konsystencję i zaczyna przypominać bitą śmietanę lub delikatny mus.
Przepis na dalgona coffee jest bardzo prosty, wystarczy do tego kawa rozpuszczalna, cukier i woda, wszystko połączone razem w proporcjach 1:1:1.
Składniki (na 2 porcje):
• 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
• 3 łyżki cukru
• 3 łyżki letniej wody
• 500 ml mleka
Sposób przygotowania:
1. Do wysokiego naczynia wsypać kawę, cukier i dodać wodę.
2. Wszystkie składniki połączyć mikserem lub rózgową trzepaczką na jednolitą masę. Proces ubijania trwa 4-6 minut, więc wygodniej jest użyć miksera.
3. Ubita kawa przypomina bitą śmietanę lub mus. Powinna być gładka i bez grudek kawy czy kryształków cukru.
4. Do 2 szklanek wlać mleko o dowolnej temperaturze.
5. Na wierzchu mleka łyżką nałożyć dalgona coffee.
6. Górę można udekorować ulubionymi dodatkami: pokruszoną czekoladą, pralinkami, granolą, płatkami migdałowymi, syropem smakowym, itp.
7. Podawać po przygotowaniu.
Smacznego.
Wskazówki jak przygotować najlepszą dalgona coffee:
1. Dalgona coffee najłatwiej ubić elektrycznym mikserem. Jeśli go nie mamy, wtedy sprawdzi się też trzepaczka rózgowa czy spieniacz do mleka. Ubijanie powinno trwać ok. 4-6 minut.
2. Do przygotowania dalgona coffee potrzebny jest cukier. Można użyć dowolnego: białego, brązowego, trzcinowego, muscovado, etc. Można także ubić kawy bez cukru, jednak nie będzie ona miała konsystencji stabilnego musu i nie utrzyma się zbyt długo.
3. Do miksowania lepiej użyć wody gorącej lub ciepłej niż zimnej, gdyż w gorącej szybciej rozpuści się cukier.
4. Zamiast tradycyjnego, krowiego mleka, można użyć dowolnego roślinnego i w dowolnej temperaturze.
5. W mleku zimnym kawa rozpuszcza się wolniej, w ciepłym lub gorącym mleku znacznie szybciej.
6. Do dalgona coffee można użyć kawy bezkofeinowej.
7. Kawa w proszku podczas miksowania rozpuści się szybciej niż kawa w granulkach.
Tak dawno nie było żadnego przepisu i zaczynam się martwić. Aleex czy coś się stało czy tylko przerwa wakacyjna?. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBarbasiu - już jestem. Życie trochę mnie... przytłoczyło. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCiekawy przepis. Kawa wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń