Składniki:
• 900 g niedużych, jednakowej wielkości ziemniaków
• 3 łyżki mąki pszennej
• 1 łyżka soli
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki bardzo dokładnie wyszorować szczoteczką lub ostrą stroną myjki pod bieżącą wodą, nie obierać ze skórki.
2. W naczyniu żaroodpornym wymieszać sól i mąkę.
3. Mokre ziemniaki obtoczyć w mące z solą i układać w naczyniu.
4. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Naczynie z ziemniakami wstawić do gorącego piekarnika i piec je przez około 1 godzinę. Czas pieczenia jest zależny od wielkości samych ziemniaków, powinny być miękkie w środku.
5. Po tym czasie wyjąć ziemniaki i od razu podawać. Świetnie smakują z masłem czosnkowym lub jako dodatek do obiadu.
6. Tak przygotowane ziemniaki można zjeść w całości, mają nie tylko miękkie pieczone wnętrze, ale także słoną i pyszną skórkę.
Smacznego.
Pyszne pieczone ziemniaczki ;)
OdpowiedzUsuń