.

.

sobota, 12 lutego 2022

Ziemniaki jak z ogniska wg Aleex

Czasami w zimne dni tęskni mi się za latem. Dla mnie nie ma nic piękniejszego od tej pory roku. Uwielbiam ciepłe, letnie dni, ale kocham też letnie wieczory, które często spędza się przy ognisku. Jest coś magicznego w letnim ogniu i smaku ziemniaków pieczonych w ognisku. Teraz ten niezapomniany smak można odtworzyć we własnej kuchni bez względu na porę roku. Wystarczy kilka chwil przygotowania, nieco więcej oczekiwania i możemy cieszyć się rewelacyjnym smakiem przywołującym wspomnienia. To co? Macie ochotę na ziemniaki jak z ogniska? Zobaczcie, jak łatwo można je zrobić w zaciszu swojej kuchni. 

Składniki: 

• 900 g niedużych, jednakowej wielkości ziemniaków 
• 3 łyżki mąki pszennej 
• 1 łyżka soli 

Sposób przygotowania: 

1. Ziemniaki bardzo dokładnie wyszorować szczoteczką lub ostrą stroną myjki pod bieżącą wodą, nie obierać ze skórki.
2. W naczyniu żaroodpornym wymieszać sól i mąkę.
3. Mokre ziemniaki obtoczyć w mące z solą i układać w naczyniu.
4. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Naczynie z ziemniakami wstawić do gorącego piekarnika i piec je przez około 1 godzinę. Czas pieczenia jest zależny od wielkości samych ziemniaków, powinny być miękkie w środku.
5. Po tym czasie wyjąć ziemniaki i od razu podawać. Świetnie smakują z masłem czosnkowym lub jako dodatek do obiadu.
6. Tak przygotowane ziemniaki można zjeść w całości, mają nie tylko miękkie pieczone wnętrze, ale także słoną i pyszną skórkę.
Smacznego.

1 komentarz: