Składniki:
• 500 g mięsa mielonego lub drobno posiekanego
• 50 ml oliwy
• 1 duży ząbek czosnku
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• ¼ łyżeczki pieprzu
• sól do smaku
Dodatkowo:
• patyczki do grilla
Sposób przygotowania:
1. Patyczki bambusowe namoczyć w zimnej wodzie przez ½ godziny.
2. Do miseczki przełożyć mięso mielone lub siekane.
3. Wlać oliwę.
4. Dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę.
5. Wyrobić dokładnie mięso na jednolitą masę. Wyrabiam je, zwilżając ręce zimną wodą.
6. Nabierać porcje mięsa, lekko rozpłaszczać na dłoni.
7. Mięsem obklejać patyczek bambusowy, dociskając masę, by się nie rozpadała, nadając im wrzecionowaty kształt.
8. Gotowe cevapcici odkładać na talerz.
9. Grillować na ruszcie, aż osiągną odpowiedni dla Was stopień zrumienienia. Nasze są dość ciemne, ale takie właśnie lubimy.
10. Podawać z chrupiącym pieczywem z masłem czosnkowym i sosem tzatziki, który idealnie komponuje się z cevapcici.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz