.

.

niedziela, 1 maja 2022

Cevapcici wg Aleex

Majówka. To jedno słowo kryje w sobie mnóstwo znaczeń. Każdy z nas inaczej wyobraża sobie te pierwsze dni maja układające się w długi weekend. Dla nas to czas oddechu przed intensywnymi tygodniami egzaminów maturalnych I zawodowych. Czas spędzony z rodziną – rozmowy, sprzeczki, śmiech dzieci, zabawy na świeżym powietrzu (nareszcie!) I pyszne jedzenie. Majówka w naszym domu to pierwsze rozpalanie grilla, wokół którego gromadzimy się z talerzami wypełnionymi smakołykami. Dziś, w oczekiwaniu na przyjazd dzieci, zapraszam Was na bałkańskie cevapcici, które wywołują w mojej głowie wspomnienia, smaki I zapachy Grecji. Cevapcici są pyszne, łatwe w przygotowaniu I w jedzeniu. W sam raz na plenerowe biesiadowanie. 

Składniki: 
• 500 g mięsa mielonego lub drobno posiekanego 
• 50 ml oliwy 
• 1 duży ząbek czosnku 
• 1 łyżeczka słodkiej papryki 
• ¼ łyżeczki pieprzu 
• sól do smaku 

Dodatkowo: 
• patyczki do grilla 

Sposób przygotowania: 

1. Patyczki bambusowe namoczyć w zimnej wodzie przez ½ godziny.
2. Do miseczki przełożyć mięso mielone lub siekane.
3. Wlać oliwę.
4. Dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę.
5. Wyrobić dokładnie mięso na jednolitą masę. Wyrabiam je, zwilżając ręce zimną wodą.
6. Nabierać porcje mięsa, lekko rozpłaszczać na dłoni.
7. Mięsem obklejać patyczek bambusowy, dociskając masę, by się nie rozpadała, nadając im wrzecionowaty kształt.
8. Gotowe cevapcici odkładać na talerz.
9. Grillować na ruszcie, aż osiągną odpowiedni dla Was stopień zrumienienia. Nasze są dość ciemne, ale takie właśnie lubimy.
10. Podawać z chrupiącym pieczywem z masłem czosnkowym i sosem tzatziki, który idealnie komponuje się z cevapcici.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz