Tzatziki to idealny sos do mięs z grilla. Przywędrował do nas z Grecji, ja tam właśnie go pokochałam i od tego czasu zawsze przygotowuję w domu, gdy szykuję plenerową ucztę przy ruszcie. Łatwo go przygotować, a nawet niewielka jego ilość znakomicie podkreśli smak mięsa zrumienionego na grillu. Koniecznie spróbujcie.
Składniki:
• 1 duży jogurt grecki (ok. 400 g)
• 2 średniej wielkości ogórki szklarniowe
• 1 duży ząbek czosnku
• 1 łyżka oliwy extra vergine
• sól, pieprz
• koperek
Sposób przygotowania:
1. Ogórki obrać, przeciąć wzdłuż, usunąć miąższ z pestkami.
2. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3. Przełożyć do miseczki, posolić i odstawić na 20 minut, aby puściły sok.
4. Po tym czasie jogurt grecki (bardzo gęsty) przełożyć do miseczki.
5. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu. Dodać także oliwę.
6. Starte ogórki odcisnąć, dodać do miseczki.
7. Dołożyć posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem.
8. Sos wymieszać, schłodzić, podawać do mięs z rusztu.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz