.

.

wtorek, 3 maja 2022

Spiralki z kurczaka wg Aleex

Obok cevapcici na grillu mogą znaleźć się także spiralki z kurczaka. Robi się je błyskawicznie, opieka na ruszcie zaledwie po kilka minut z każdej strony, a efekt jest naprawdę znakomity. Spiralki fajnie wyglądają i bardzo dobrze smakują. Kurczak jest alternatywą dla tłustej kiełbasy, więc na pewno chętnie sięgną po niego wszyscy, którzy liczą kalorie. Ja polecam, warto je przygotować. 

Składniki: 
• dowolna ilość piersi z kurczaka bez skóry 
• przyprawy: Delikat Knorr’a do mięs, słodka papryka, czosnek, przyprawa uniwersalna – lub inne, które lubicie 
• olej 
• patyczki do grilla 

Sposób przygotowania: 
1. Filety z piersi pokroić na paski o szerokości ok 2 cm. 
2. Włożyć mięso do miseczki. 
3. Dodać 2-3 łyżki oliwy i obtoczyć nią paski kurczaka. 
4. Dodać przyprawy, wymieszać, aby mięso było nimi obklejone.
5. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. 
6. W tym czasie namoczyć patyczki bambusowe w zimnej wodzie przez około ½ godziny.
7. Na patyczki spiralnie nabijać paseczki kurczaka, by powstała spiralka.
8. Mięso grillować po kilka minut z każdej strony, aż się zezłoci. Nie trzymać zbyt długo na ruszcie, żeby nie było suche. 
9. Podawać z sosem tzatziki i innymi dodatkami.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz