Skladniki:
• 150 g cebuli
• 40 g masła
• 200 g wody
• 30 g drożdży świeżych
• 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa porcja do oprószenia
• 3 łyżeczki suszonego oregano
• 2 łyżki prażonej cebulki
• 1 łyżeczka cukru
• 2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę.
2. Na patelni rozgrzać masło, poddusić na nim cebulkę przez 4 minuty, niech się zeszkli. Zawartość patelni przełożyć do miski i zostawić do przestudzenia na 5-6 minut.
3. Po tym czasie do miski dodać wodę, mąkę, drożdże, prażoną cebulkę, oregano, cukier i sól. Wyrobić ciasto, można to zrobić mikserem lub ręcznie.
4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Wyrobione ciasto przełożyć podzielić na 10 równych kawałków (ok. 90 g każdy). Ja odrywam porcje ciasta i ważę. Z ciasta formować bułki, ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze do pieczenia, lekko spłaszczyć, włożyć do zimnego piekarnika na 15 min.
6. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 185°C w opcji góra-dół bez termoobiegu z włożonymi do środka bułkami.
Uwielbiam Pani przepisy od lat
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i pozdrawiam :) Aleex.
Usuń