Kolejne dni miałam wolne od pracy. Skupiłam się na sobie i domu. Popracowałam przy komputerze, obejrzałam kilka bzdur na Netflixie i przygotowałam kilka smakołyków w kuchni. Korzystałam z mojego Thermomixa i przepisów z platformy cookidoo. Oczywiście każde z dań dostosowałam do naszych smaków.
Jedną z ostatnio ulubionych przez nas przekąsek jest hummus pomidorowo - paprykowy. Żeby go przygotować, nie musicie mieć Thermomixa. Wystarczy kubek miksujący lub malakser. Może być też inne urządzenie, które miksuje na gładko składniki. Jeśli lubicie takie smaki, polecam. Hummus jest pyszny.
Składniki:
• 3 ząbki czosnku
• 440 g białej ciecierzycy, z puszki lub słoika, odsączonej (zalewę zachować)
• 30 g niegazowanej wody mineralnej
• 50 g pasty tahini
• 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
• 1 płaska łyżeczka soli
• ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
• 2-3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
• 100 g suszonych pomidorów, w oleju
Sposób przygotowania:
1. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę lub rozdrobnić w kubku miksującym.
2. Do kubka dodać ciecierzycę, zachowaną zalewę z ciecierzycy, wodę, pastę tahini, sok z limonki, sól, pieprz i paprykę. Zmiksować na gładką masę.
3. Suszone pomidory pokroić na kawałki, dodać do masy, zmiksować na gładko.
4. Hummus z podawać z pieczywem lub z warzywami pokrojonymi w słupki. Świetnie smakuje ze świeżymi bułeczkami cebulowymi z oregano.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz