.

.

sobota, 2 października 2010

Prosta tarta z jabłkami wg Aleex





Jakoś już tradycją się stało, że weekendy spędzam w pracy. Wprawdzie w tym tygodniu to tylko sobota, niedzielę mam wolną, ale wolałabym być w domu. A ponieważ połowę dnia spędziłam dzisiaj ze słuchaczami, już wczoraj przygotowałam dla moich chłopców tartę z jabłkami. Nie jest to luksusowe ciasto ani nie ma wyglądu, który powala na kolana, ale smakuje naprawdę dobrze. Przy tym do jego zrobienia potrzeba nam kilku (tak, tylko kilku!) minut. W sam raz do popołudniowej kawy. Polecam.

Składniki:

• 2 duże jajka
• 7 pełnych łyżek mąki
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 5 łyżek oliwy
• 5 łyżek cukru (w tym cukier waniliowy)
• 3 jabłka

Sposób przygotowania:

1. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
2. Dodać oliwę, jajka i cukier. Wymieszać (można to zrobić mikserem, ale wystarczy też po prostu widelec).



3. Formę do tarty wysmarować masłem. Wyłożyć połowę ciasta.
4. Jabłka obrać, usunąć szypułki i gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki, a te w plasterki. Rozłożyć na cieście.



5. Na jabłka wyłożyć pozostałą część ciasta.



6. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 – 190 stopni C.



7. Podawać na ciepło z gałką lodów lub na zimno z filiżanką kawy lub herbaty.



Smacznego.

Przepis dodany do akcji:
Sezon na jabłka 2010

17 komentarzy:

  1. Jaki ładny jabłecznik! Bardzo fajnie Ci ciasto wyrosło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie proste i smaczne ciasta. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście jest bardzo smaczna i prościutka. A zapach w domu - obłędny. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  4. Oo, jedna z moich ukochanych tart :) Ciasto, które pojawia się chyba najczęściej na moim stole w jabłkowym sezonie!

    OdpowiedzUsuń
  5. nawet na noc zjadłabym wielki jej kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na jaką średnicę formy te proporcje?

    OdpowiedzUsuń
  7. Podane proporcje wystarczają na typową formę do tarty (śr. ok. 24 cm). Pozdrawiam, Aleex

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja ma ok. 27 cm, chyba dodam jeszcze jedno jajko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zwiększ ilość składników o 1/3 lub o połowę i będzie ok. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy zamiast jabłek można dodać mus jabłkowy?

    OdpowiedzUsuń
  11. JAKA POWINNA BYC KONSYSTENCJA TEGO CIASTA BO MOJE CHYBA BYŁO ZA GESTE

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno to jednoznacznie określić. To rodzaj lanego ciasta, przypomina trochę konsystencję ciasta na muffinki. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  12. Czy zamiast oliwy można dodać olej?

    OdpowiedzUsuń
  13. Tam, można :) Pozdrawiam, Aleex :)

    OdpowiedzUsuń
  14. to jest super ratunkowe ciasto , ja robię jeszcze na wierzch kruszonkę :) goście niezapowiedziani mogą nadchodzić

    OdpowiedzUsuń