.

.

piątek, 24 lutego 2012

Bitki wieprzowe wg Aleex



Jestem w ciągłym biegu i, niestety, dłuuugo poza domem. Przez cały tydzień załatwiałam różne sprawy w szkole i w różnych instytucjach.
Dziś moi chłopcy byli sami w domu aż do wieczora. Na szczęście wczoraj zdążyłam zrobić bitki wieprzowe, więc wystarczyło, że ugotowali sobie ziemniaki i mieli obiad. Bardzo polecam Wam to danie. Mięso jest mięciutkie, zanurzone w pysznym, aromatycznym sosie. Doskonale smakuje wszystkim. Jestem pewna, że Wy też je polubicie.


Składniki:


• 6 plastrów surowej szynki, łopatki lub schabu
• mąka
• 1 cebula
• olej
• 1 kostka pieczeniowa
• sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Plastry mięsa lekko rozbić z obu stron tłuczkiem.





2. Oprószyć z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem.



3. Każdą porcję obsypać z obu stron mąką.



4. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść plastry mięsa na rozgrzany tłuszcz i obsmażyć na rumiano z obu stron.





5. Zrumienione mięso przełożyć do garnka.



6. Na tym samym oleju lekko zrumienić cebulkę pokrojoną w kostkę.



7. Przełożyć cebulkę do mięsa razem z przypieczonymi „chrupkami” z patelni, ale bez oleju.



8. Mięso z cebulką zalać wodą. Zagotować. Doprawić kostką, solą i pieprzem.



9. Całość gotować do miękkości mięsa.



10. Po tym czasie kawałki mięsa wyjąć. Sos zmiksować blenderem na gładką masę, aby nie było w nim kawałków cebulki, itp.





11. Mięso włożyć ponownie do garnka. Gotować jeszcze chwilę.



12. Podawać z ziemniakami i surówką lub kiszonym ogórkiem.



Smacznego.

30 komentarzy:

  1. tak, tak kiszony ogórasek koniecznie do tego. Ja kiedys z moim tatą jedliśmy bitki non stop jak mama wyjechała na kilka dni, a my korzystaliśmy hi,hi

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy blender który używa pani do zmielenia ziemniaków na placki ziemniaczane to blender do kruszenia lodu,czy rodzaj robotu?miksera?Roboty mają tylko tarki do ścierania warzyw, a mnie bardzo interesuje urządzenie które mieliłoby właśnie ziemniaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blender to nie robot. To rodzaj kubka miksującego, w którym można przygotować pasty, masy, ciasto naleśnikowe, a nawet skruszyć lód. Jest idealny do mielenia również ziemniaków. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  3. A ja właśnie dzisiaj się zastanawiałam, co zrobić z kawałem szynki: bitki czy pieczeń;) Zrobilam pieczeń w kminku, ale bitki uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczeń w kminku... Chętnie bym zjadła, ale Dario nie trawi kminku, więc odpada. Ale na pewno była pyszna. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  4. Właśnie zrobiłem dla mojej kobiety. Mam nadzieje,że będzie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki, żeby niespodzianka się udała :)))

      Usuń
  5. Robiłam już w ten sposób karczek, schab i mięsko na gulasz (wtedy dodaje jeszcze paprykę w proszku) z plackami ziemniaczanymi:) Za każdym razem było pyszne, tak kruche, że nóż nie był potrzebny do krojenia;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Strasznie prosty ten przepis (bez urazy Alex) ten sos jest po prostu 'pusty'-brak warzyw w sosie to nie jest dobre rozwiazanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalio - oczywiście, że się nie obrażam, ale też nie zgadzam się z Tobą. Są sosy z dodatkiem warzyw i sosy bez nich, które stanowią esencję smaku mięsnego. Taki jest właśnie ten. Popatrz na te przepisy:

      http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/01/pyszny-sos-wg-aleex.html

      http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/09/sos-grzybowy-wg-aleex.html

      http://kuchniaaleex.blogspot.com/2011/05/pulpety-w-sosie-koperkowym-wg-aleex.html

      http://kuchniaaleex.blogspot.com/2011/04/sos-smietanowy-z-szynka-wg-aleex.html

      http://kuchniaaleex.blogspot.com/2011/02/makaron-z-ososiem-w-sosie-smietanowym.html

      http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/11/gulasz-z-kukurydza-wg-aleex.html

      http://kuchniaaleex.blogspot.com/2011/01/kolorowy-gulasz-z-indyka-wg-aleex.html

      Te sosy mają różne dodatki (w tym warzywa), ale są po prostu zupełnie inne niż bitki w sosie. W tym daniu sos to dodatek do mięsa. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  7. Mogą być również bitki z fileta kurczaka lub indyka. Są delikatniejsze i szybciej się je dusi, ale zawsze koniecznie w sosie mięsnym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że mogą :) Też pyszne. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  8. spoko przepisik mojemu misiowi bardzo smakuja takie szybkie dania pozdrawiam niki

    OdpowiedzUsuń
  9. witam,
    co moge dodac zamiast kostki pieczeniowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zastąpić ją kostką mięsną lub wołową, możesz użyć "smaku mięsnego" (patrz - Porady Aleex), możesz też ją pominąć. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  10. Wyszły okropne. Sądząc po komentarzach bardzo się dziwię. Sos okropny, nie wiem co zrobiłam nie tak. ..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie wiem, co zrobiłaś nie tak. Nie wiem też, czego się spodziewałaś po tym przepisie. Bitki to klasyka, zazwyczaj smakują w różnych domach porównywalnie. No i robi się je podobnie, więc trudno je zepsuć. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  11. Bitki wyszły przepyszne! Bardzo dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale kiedy dodać tę kostkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wtedy, gdy zalejemy mięso wodą :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  13. Rewelacja,do tego pęczak i buraczki.Niebo w gębie!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. To jest poprostu pyszne!!!!Pani strona to kopalnia pysznego jedzenia :) ostatnio moja ulubiona :)
    Pozdrawiam!
    Patrycja :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jutro zrobię na obiad moim bliskim, jestem ciekawa czy mi wyjdą też tak pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak napisałam też tak zrobiłam, dodałam 2 kostki mięsne i trochę pieprzu, wyszło rewelacyjnie!!! Moim bliskim smakowało, dziękuję za przepis...Pozdrawiam :)
    Dana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. BARDZO dobre jest z dziczyzny-wiepszka

      Usuń
  17. super przepis zrobione zjedzone:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Robiłam takie "zrazy" ale z mięsa z kurczaka. Teraz widzę, że nic nie zastąpi prawdziwej wieprzowiny:)

    OdpowiedzUsuń