.

.

czwartek, 20 października 2016

Delikatna potrawka drobiowa wg Aleex


Często zastanawiam się, jak wykorzystać mięso z rosołu. Na blogu proponowałam już pulpety, galantynę z gotowanego mięsa i inne dania. Ciągle jednak, przeglądając strony internetowe, szukam różnych ciekawych receptur, które pozwoliłyby na przygotowanie pyszności z mięsa pozostającego po gotowaniu rosołu. Niedawno taki przepis znalazłam u wkn. Zaintrygował mnie na tyle, że postanowiłam go od razu wypróbować. Delikatna potrawka drobiowa okazała się naprawdę pyszna. Polecam ją gorąco. Świetnie się sprawdzi na co dzień, ale także na niedzielny obiad.

Składniki:
• 2 marchewki
• 2 uda z kurczaka
• 1 skrzydło indyka

Sos:
• 1 łyżka oleju
• 1 cebula
• 3 łyżki gęstej łagodnie kwaśnej śmietany
• 100 ml śmietanki 12%
• ½ szklanki wody
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
• kilka kropli soku z cytryny do smaku
• 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

1. Ugotowane mięso z rosołu obrać z kości, zdjąć skórę i pokroić na kawałki.




2. Marchewki pokroić w kostkę.


3. Cebulę pokroić w małą kosteczkę.


4. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić posiekaną cebulę. Osolić i gdy zmięknie, dodać marchew z rosołu. Podsmażać chwilę.



5. Na patelnię włożyć kawałki gotowanego kurczaka. Doprawić pieprzem, przyprawami i skropić sokiem wyciśniętym z cytryny.




6. Smażyć chwilę i zalać gorącą wodą.


7. W kubku blendera zmiksować oba rodzaje śmietany z mąką. Wlać mieszaninę do mięsa na patelni, mieszać, aż danie lekko zgęstnieje.





8. Zgasić płomień, zostawić sos pod przykryciem.
9. Podawać z ulubionymi dodatkami.


Smacznego.

2 komentarze:

  1. Kiedyś wymyśliłam bardzo podobną potrawę, jedynie z małymi modyfikacjami, a mianowicie bez marchewki, z natką pietruszki ( duzo!), całosć zas zalewam nie wodą a rosołem.
    Potrawkę jadamy już chyba ze 30 lat - hmm... bardzo długo juz gotuję!
    Pozdrawiam ciepło. :)
    Ula

    OdpowiedzUsuń
  2. Mięsko z rosołu fajnie smakuje w potrawce a' la curry- przesmażam pastę curry ( u mnie zielona, bo lubię na bardzo ostro)na odrobinie oleju, dodaję pokrojone mięsko z rosołu ( u mnie rosołek zawsze na 3 rodzajach drobiu i wszystkie lądują na patelni) i chwilkę podsmażam, potem zalewam mleczkiem kokosowym i śmietanką 30% , na koniec garść posiekanej natki kolendry lub pietruchy. Podaję z ryżem - po prostu pychotka 😊

    OdpowiedzUsuń