niedziela, 14 października 2018
Kociołek wg Aleex
Dzisiaj mam dla Was niesamowity przepis na kociołek. Kiedy usłyszałam o kociołku po raz pierwszy, nie miałam pojęcia, co to jest. U nas nie było tradycji przygotowywania go. Pewnego dnia zadzwonili do nas znajomi z zaproszeniem na kociołek właśnie. Zaproszenie przyjęliśmy, ale tak do końca nie wiedzieliśmy, czego się spodziewać po tej wizycie. Okazało się, że kociołek to spotkanie na świeżym powietrzu przy ognisku lub palenisku, na którym, w specjalnym naczyniu, przygotowuje się pieczonkę. To zajęcie dla mężczyzn – są oni, podobno, specjalistami w serwowaniu tego dania. Tak przynajmniej było u nas. My, kobietki, siedziałyśmy na tarasie i przyglądałyśmy się poczynaniom naszych facetów. A oni obierali i kroili warzywa, porcjowali mięso, rozpalali ogień. A później wszystko upychali do specjalnego żeliwnego kociołka, który mocno dokręcili śrubami i powiesili nad ogniem. Po upływie 2 godzin kociołek został zdjęty znad płomienia, komisyjnie otworzony i wtedy… Wtedy rozległy się westchnienia. Aromat wydobywający się z wnętrza był cudowny. Porcje, które trafiły na talerze przepyszne. Całość wzbudziła zachwyt wszystkich zgromadzonych.
Od tego spotkania minęło już duuuużo czasu. Dziś nie mamy kiedy przygotowywać kociołka. Jednak wspomnienie tego smaku jest wciąż tak intensywne, że postanowiłam podzielić się nim z Wami. Jeśli macie tylko miejsce, koniecznie zróbcie taki kociołek. Jest świetną alternatywą grilla i ogniska. Integrują się przy nim ludzie, bo nic przecież nie łączy lepiej niż dobre jedzenie.
Polecam.
Składniki:
Podaję ilości orientacyjnie, kociołki mają różne rozmiary, dlatego składniki trzeba dopasować do pojemności naczynia. Można też użyć tych składników, które lubimy.
• 2 pietruszki (korzeń)
• 1 por
• 2 marchewki
• 1 mały seler
• 2 papryki czerwone
• 2 duże cebule
• kilkanaście liści białek kapusty
• 20 plasterków wędzonego boczku
• 1,5 kg żeberek
• 10 ząbków czosnku
• 4 spore ziemniaki
• 0,5 kg kiełbasy śląskiej
• 0,5 kg białej kiełbasy
• olej
• 1 szklanka bulionu lub wody
• przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, liście laurowe, curry
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie warzywa oczyścić i pokroić, jak na zdjęciach.
2. Żeberka porcjować. Kiełbasę pokroić na kawałki.
3. Na dno kociołka wlać oliwę.
4. Na dnie ułożyć warstwę z liści kapusty.
5. Na kapuście ułożyć kilka plasterków boczku.
6. Na boczku ułożyć warstwę z warzyw: cebuli, ziemniaków, pietruszki, pora, papryki.
7. Ułożyć żeberka.
8. Przyprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami, dodać kilka liści laurowych.
9. Ułożyć kolejną warstwę z pora, białej kiełbasy, cebuli, papryki, ziemniaków, marchewki.
10. Na warzywach ponownie ułożyć żeberka. Przyprawić.
11. Ułożyć dokoła boczek, kiełbasę i warzywa, a na nich resztę żeberek.
12. Przykryć resztą warzyw. Przyprawić.
13. Warstwy powtarzać do wyczerpania składników i wypełnienia kociołka.
14. Wierzch zabezpieczyć liśćmi kapusty.
15. Wlać bulion lub wodę.
16. Całość docisnąć rękami, przykryć i zabezpieczyć pokrywą.
17. Przygotowany kociołek postawić na ogniu lub powiesić nad paleniskiem – w zależności od rodzaju naczynia.
18. Całość piec ok. 2 godzin.
19. Serwować gorące, prosto po otworzeniu kociołka.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo fajny pomysł. Milo, że Pani już wróciła. Pozdrawiam.Nina
OdpowiedzUsuńMoge wiedzieć jaka pojemność kościołka
OdpowiedzUsuńWitam! Ile litrów ma ten kociołek ze zdjęcia?
OdpowiedzUsuń