czwartek, 18 października 2018
Placek ucierany ze śliwkami wg Aleex
Weekend zbliża się dużymi krokami. Tęsknię za nim, choć będzie bardzo absorbujący. Dlaczego? Bo wyjeżdżam z domu na kilka dni. W tym czasie pokonam wiele kilometrów, spotkam znanych mi i zupełnie nowych ludzi, dowiem się ciekawych rzeczy. Wyjazd jest połączony ze szkoleniem, ale na pewno znajdę czas, żeby się zrelaksować. Zostawiam w domu chłopaków, którzy mają zaplanowane różne prace. Aby nieco osłodzić im życie, zostawiam też kuchnię pełną różności. Wśród nich jest placek ucierany ze śliwkami, który upiekłam według przepisu z kwestii smaku. Jeśli znajdziecie czas podczas weekendu, koniecznie go wypróbujcie. Pamiętajcie tylko, aby ściśle trzymać się przepisu. Wówczas otrzymacie puszyste, mięciutkie ciasto, po prostu rozpływające się w ustach, pełne przepysznych owoców. Polecam!
Składniki:
• 600 - 800 g śliwek bez pestek, przekrojonych na połówki lub ćwiartki
• 200 g miękkiego masła
• 200 g cukru pudru
• 4 jajka
• 250 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C w opcji dół + termoobieg.
2. Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Przygotować ciasto: (wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!) do miski włożyć masło pokrojone na kawałki z cukrem pudrem, ucierać mikserem na puszystą i jasną masę przez ok. 8 minut.
4. Nie przerywając ubijania dodawać po jednym jajku, w odstępach ok. 3 minutowych.
5. Zmniejszyć obroty miksera do średnich i dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, najlepiej dodać ją w 3-4 partiach, za każdym razem miksując do połączenia się składników w jednolite ciasto.
6. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię, na wierzchu rozłożyć śliwki.
7. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 60 minut.
8. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone.
9. Po ostudzeniu posypać ciasto 2 łyżkami cukru pudru.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz