Po bardzo aktywnym tygodniu, weekend mieliśmy spędzić sami w domu. Gwiazdeczka została z rodziną u siebie, Młody z dziewczyną także nie planowali odwiedzin. Zaplanowałam na te 2 dni wyłącznie odpoczynek. Ale…
Na specjalne życzenie Daria upiekłam ciasto drożdżowe. Tak naprawdę były to dwa ciasta – jedno z cynamonem, drugie z serem.
A później zadzwoniła Gwiazdeczka i okazało się, że dzisiejszy dzień spędzimy w Lublinie. Ruszamy za kilka minut, oczywiście z ciastem drożdżowym. Zostawiam Was z przepisem i życzę Wam pięknej niedzieli.
Składniki:
Ciasto (przepis z Thermomixa na 2 sztuki):
• 550 g mąki pszennej
• 5 dag świeżych drożdży
• 220 ml ciepłego mleka
• 100 g cukru
• 1 cukier wanilinowy
• 80 g miękkiego masła
• 1 jajko
• 1 żółtko
• szczypta soli
Kruszonka:
• 70 g mąki krupczatki
• 50 g masła
• 50 g cukru
• 1 cukier wanilinowy
Nadzienie:
• 500 g białego sera półtłustego
• 1 jajko
• 90 g cukru
• 1 cukier wanilinowy
Sposób przygotowania:
1. Ciasto można przygotować w Thermomixie. Wówczas postępujemy według receptury TM.
2. Cieple mleko wlać do misy, dodać cukier, cukier wanilinowy i rozkruszone drożdże. Rozmieszać, aby cukier i drożdże rozpuściły się. Mieszaninę zostawić na 5 minut, aby drożdże „ruszyły”.
3. Do misy dodać pozostałe składniki: masło, żółtko, jajko, sól, mąkę. Wyrobić ciasto mikserem z mieszadłami hakowymi. Powinno to trwać około 6 minut.
4. Wyrobione ciasto przełożyć do misy, przykryć folią i zostawić na ok. 1 godziny do wyrośnięcia. Powinno w tym czasie podwoić objętość.
5. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach, aby powstały charakterystyczne grudki. Wstawić do lodówki.
6. Gdy ciasto wyrasta, przygotować nadzienie. W miseczce wymieszać składniki. Zmiksować je na gładką masę.
7. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 2 części.
8. Każdą część rozwałkować na prostokątny blat.
9. Na ciasto wyłożyć masę serową (po połowie na każde ciasto). Rozsmarować.
10. Ciasto wwinąć w rulon jak struclę. Skleić końce, lekko spłaszczyć.
11. Roladę przeciąć wzdłuż na pół, skręcić, tworząc spiralę.
12. Ciasto przełożyć do foremek wyłożonych papierem do pieczenia.
13. Posypać kruszonką i zostawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut, przykrywając ściereczką.
14. W tym czasie rozgrzać piekarnik w opcji dół plus termoobieg do 170 stopni C.
15. Ciasta piec przez 45 minut, po upływie czasu wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i lekko wysunąć kratkę, zostawić na 10 minut.
16. Po tym czasie wyjąć ciasta do ostygnięcia.
17. Podawać z kawą lub mlekiem lub czymś, co lubicie.
Smacznego.
Bardzo smaczne ciasto /tyle, że u mnie z połowy składników i z powidłami domowymi. I w.g. mnie łatwe. Drożdżowe, to jedno z moich ulubionych. Dziękuję i pozdrawiam. Znika szybko:))Elżbieta
OdpowiedzUsuń