Składniki:
• 450 g gotowanego mięsa z kurczaka
• 250 g mrożonej marchewki z groszkiem
• 2,5 szklanki bulionu drobiowego
• 2 łyżki mąki pszennej
• sól, pieprz, papryka
• 80-100 ml śmietanki kremówki 30%
• natka pietruszki do posypania
• 2 łyżki masła klarowanego
• sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Z gotowanego mięsa z kurczaka odrzucić skóry i chrząstki. Czyste mięso podzielić na kawałki.
2. Mrożone warzywa przelać wrzątkiem żeby się rozmroziły.
3. Na patelni rozgrzać masło klarowane.
4. Na tłuszcz wsypać mąkę, dokładnie rozmieszać, żeby nie było grudek.
5. Do zasmażki na patelni wlać bulion, połączyć składniki.
6. Zagęszczony bulion przelać do garnka, przecedzając przez sitko, rozcierając ewentualne grudki.
7. Do bulionu dodać marchewkę z groszkiem i na średnim ogniu gotować bez przykrycia przez około 5 minut.
8. Dodać kawałki gotowanego kurczaka.
9. Doprawić potrawkę solą, pieprzem i papryką.
10. Dodać śmietankę, wymieszać.
11. Gotować jeszcze przez ok. 2 minuty aż sos zgęstnieje. Doprawić sokiem z cytryny.
12. Podawać posypując natką.
Smacznego.
Po ugotowaniu rosołu nie wiedziałam co mam zrobić z mięsa, w końcu powstały krokiety z farszem mięsnym. Następny rosół i wiadomo - potrawka !!! Wygląda apetycznie i jest łatwa do zrobienia. Dziękuję super sugestia.
OdpowiedzUsuń