Składniki:
• 300 g mąki pszennej
• 2 jajka
• 350 ml mleka
• 5 łyżek drobnego cukru
• 1 cukier wanilinowy
• szczypta soli
• 1/3 szklanki oleju
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
1. Przygotować 2 miski: do jednej odważyć mąkę, cukier, cukier wanilinowy dodać sól, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszać.
2. Do drugiej miski wbić jajka, dodać mleko i olej. Wymieszać trzepaczką, by składniki się połączyły.
3. Do mokrych produktów dosypać składniki suche, wymieszać trzepaczką na jednolitą masę bez grudek.
4. Rozgrzać patelnię, można jej powierzchnię przetrzeć ręcznikiem papierowym z odrobiną oliwy.
5. Smażyć placuszki na suchej patelni, rumieniąc je z obu stron.
6. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz