.

.

niedziela, 18 września 2022

Żeberka BBQ wg Aleex

Ostatnio gotuję prawie wyłącznie w weekendy. Podczas tygodnia wracam z pracy późnym popołudniem lub wieczorem, a jeśli w grafiku Daria wypada druga zmiana, to prawie się nie widujemy. Za to w weekendy nadrabiam kulinarny celibat i rozpieszczam moich bliskich. 
Ostatnio przygotowałam dla nich przepyszne żeberka BBQ według amerykańskiego przepisu Ewy Aok. Bardzo lubimy żeberka, pod warunkiem, że są doskonale przyrządzone. Często, gdy wybieraliśmy się na rodzinny obiad w knajpie, zamawialiśmy żeberka. Panowie niekiedy eksperymentowali i wybierali różne smaki mięsa, ja i Gwiazdeczka pozostawałyśmy zawsze przy żeberkach BBQ. 
Żeberka muszą być mięciutkie tak, by mięso bez problemu odchodziło od kości. Najlepiej przygotowywać je długo, by stały się lekko kleiste. Sos barbecue powinien się lekko przypiec i skarmelizować, aby nadać mięsu wyjątkowego smaku. 
Oczywiście wiele razy przygotowywałam takie żeberka w domu, ale ciągle szukałam idealnego przepisu. No i trafiłam na przepis Ewy, który lekko zmodyfikowałam po swojemu. Czekałam z niecierpliwością na efekt końcowy. Okazał się wart czekania, naprawdę. Teraz z całą pewnością mogę Wam zaprezentować ten przepis i gorąco polecić - te żeberka BBQ są pyszne! 

Składniki: 

• 2 kg żeberek wieprzowych 
• sól, przyprawa uniwersalna, Delikat Knorr’a do mięs 
• ulubiony sos BBQ około 2 szklanek 

Sposób przygotowania: 

1. Surowe żeberka podzielić na porcje. Mogą być kawałki z jedną kostką (jak u mnie) lub porcja z kilkoma kostkami. Włożyć je do miski i delikatnie doprawić. Dokładnie wymieszać, by mięso było pokryte przyprawami. Miskę owinąć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
2. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C w opcji góra-dół. 
3. Przygotować naczynie żaroodporne z pokrywką lub garnek żeliwny. Dno naczynia wyłożyć folią aluminiową. Ja wykładam kilka warstw folii w taki sposób, by sos nie wypływał.
4. Na dno naczynia wyłożonego folią wylać kilka łyżek sosu BBQ, rozsmarować. Ja używam tego, ale użyjcie swojego ulubionego sosu.
5. Wyjąć mięso z lodówki. Do miski wlać około 1,5 szklanki sosu BBQ. Dokładnie obtoczyć kawałki mięsa w sosie.
6. Każdy kawałek żeberek ułożyć ściśle w naczyniu żaroodpornym mięsem do dołu.
7. Gdy wszystkie żeberka są już w naczyniu, wygarnąć na nie resztę sosu z miski. Rozsmarować równomiernie po powierzchni.
8. Zawinąć folię aluminiową, by żeberka znalazły się w szczelnie zamkniętym foliowym pakiecie. Dodatkowo naczynie przykryć pokrywką.
9. Tak przygotowane mięso wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 3 godziny.
10. Po tym czasie naczynie wyjąć, ostrożnie rozwinąć folię i odlać do rondelka sos. Kawałki mięsa odstawić w ciepłe miejsce.
11. Do garnuszka z sosem dodać pozostałe 0,5 szklanki sosu BBQ. Wstawić na średnią moc palnika i przez 15 minut redukować sos, który powinien przez ten czas odparować i zgęstnieć.
12. W tym czasie zwiększyć temperaturę piekarnika do 250 stopni C. 
13. Kawałki żeberek posmarować zredukowanym sosem BBQ i ponownie wstawić na 15 minut do piekarnika, tym razem bez przykrycia. Należy uważać, aby sos się skarmelizował, ale nie przypalił. Jeśli chcecie, w sezonie, mięciutkie kawałki żeberek posmarowane sosem BBQ można też opiec na grillu.
14. Podawać z ulubionymi dodatkami - frytkami lub opiekanymi ziemniakami i surówką.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz