Składniki:
• 8 niedużych ziemniaków jednakowej wielkości
• 3 łyżki oliwy
• 2 ząbki czosnku w łupinkach
• 1/2 łyżeczki soli drobnoziarnistej
• 1 łyżka masła
• świeży rozmaryn
Sposób przygotowania:
1. Nagrzać piekarnik do 250 st. C, grzanie góra-dół. Przygotować naczynie żaroodporne z pokrywką.
2. Ziemniaki bez obierania dokładnie wyszorować szczoteczką lub ostrą stroną gąbki.
3. Ostrym nożem, na całej długości ziemniaków, zrobić co 2 mm głębokie nacięcia. Najlepiej każdy ziemniak położyć na łyżce i wtedy nacinać. Brzegi łyżki sprawią, że nacięcia będą jednakowe i nie przetniemy ziemniaka na pół.
4. Do naczynia żaroodpornego wlać 1 łyżkę oliwy. Włożyć rozgniecione ząbki czosnku w łupinkach oraz ziemniaki (nacięciami do góry).
5. Ziemniaki oprószyć solą i polać pozostałymi dwoma łyżkami oliwy. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut pod przykryciem.
6. Nie wyłączając piekarnika ostrożnie wysunąć i otworzyć naczynie żaroodporne. Po ziemniakach rozsmarować masło i posypać je świeżym rozmarynem, następnie przewrócić je na drugą stronę (rozcięciem do dołu) i piec dalej kolejne 30 minut pod przykryciem.
7. Podawać z mięsem lub jako samodzielne danie.
Smacznego.
Zrobiłam, bardzo dobre🙂
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały. My też je bardzo lubimy. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDzień dobry, proszę powiedzieć jaką przyprawą mogę zastąpić czerwony Delikat Knorra? Nigdzie nie mogę tego znaleźć. Z góry dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńMieszkasz w Polsce? Delikat Knorr'a do mięs (czerwone opakowanie) jest powszechnie dostępny w sklepach lub na allegro. Poszukaj. Możesz go zastąpić ulubioną mieszanką przypraw. Tobie ma smakować :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń