.

.

piątek, 23 września 2022

Serniczek z malinami w szklance wg Aleex

Rzadko mam czas na oglądanie telewizji. Najczęściej włączam programy informacyjne - ale to już wiecie. Czasami jednak znajduję chwilę na obejrzenie czegoś interesującego. Jeśli to serial, rozkładam go na poszczególne odcinki, dozuję go niewielkimi dawkami. Nie dlatego, że nie chcę obejrzeć całości od razu, tylko dlatego, że ciągle brakuje mi czasu. Ostatnio Gwiazdeczka poleciła mi na Netflixie serial „Sprzątaczka”. To historia niesamowitej dziewczyny, która ucieka razem z córeczką z przemocowego związku i buduje swoje życie na nowo. Nie od razu wszystko się jej udaje. Doświadcza więcej upadków niż wzlotów. Pokonuje mnóstwo trudności, by spełniać swoje marzenia i zapewnić godziwe życie sobie i dziecku. Jeszcze nie wiem, jak skończy się ta opowieść, ale zdumiewa mnie fakt, że dziewczyna wciąż i wciąż podnosi się i idzie naprzód. Jest niesamowicie dzielna. 
Fajnie jest pozwolić sobie na chwilę relaksu: obejrzeć dobry film, zjeść pyszny deser. Taki jak serniczek z malinami w szklance. Niedawno go robiłam. Spróbujcie. Wygląda zachęcająco, nawet dla moich kotów. 

Składniki (na 6 porcji): 

• 600 g serka homogenizowanego waniliowego 
• 200 ml schłodzonej śmietany kremówki 30% 
• 2 galaretki cytrynowe 
• 1 galaretka malinowa 
• maliny - świeże lub mrożone 
• cukier waniliowy 

Sposób przygotowania: 

1. Galaretko cytrynowe rozpuścić w 2 niepełnych szklankach wrzątku, ostudzić.
2. Do misy przełożyć serek homogenizowany, wymieszać rózgą na jednolitą masę.
3. Do serka wlać zimną śmietanę kremówkę.
4. Składniki zmiksować na jednolitą masę. Miksować do czasu aż lekko zgęstnieje.
5. Do masy wlać ostudzoną galaretkę cytrynową. Ponownie zmiksować na gładką masę.
6. Masę sernikową ostrożnie wlewać do szklanek. Wstawić do lodówki, żeby zastygła.
7. Galaretkę malinową rozpuścić w niecałych 2 szklankach wrzącej wody, dodać cukier waniliowy.

8. Do galaretki dodać owoce. Jeśli są mrożone to do gorącej galaretki, jeśli świeże, to włożyć je do ostudzonej galaretki.
9. Odstawić do ostygnięcia. 10. Kiedy galaretka zacznie się lekko ścinać, wylać grubą warstwę galaretki z owocami na masę sernikową.
11. Szklanki z deserem wstawić do lodówki do chwili aż zastygnie.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz