.

.

wtorek, 18 października 2022

Ciasto na pierogi wg Aleex

Przejęłam po mamie lepienie pierogów. Zawsze robiła to ona, ale teraz, kiedy odeszła, robię to ja. I będę to robiła. Ćwiczyłam dość długo, szczególnie od chwili, gdy kilka lat temu dowiedziałam się, że będę babcią. Mam już niezłą wprawę w ich lepieniu. Staram się, by były jak najlepsze. Wypełniam je różnymi farszami, przygotowuję na okazje i bez nich. Uwielbiam patrzeć, jak moi najbliżsi zajadają się nimi. 
Najwięcej pierogów przygotowuję na święta. W tym roku wyjątkowo ciężko będzie mi się je lepiło, ponieważ nie będę miała pomocników. Młody jest daleko poza domem, Gwiazdeczka przyjedzie w ostatniej chwili, a ja będę pewnie w myślach przywoływać mamę, jej pierogi i ich smak, który pamiętam z dzieciństwa. 
Ucząc się lepienia pierogów, wypróbowałam wiele wersji ciasta, ale najbardziej odpowiada mi ta, którą Wam dziś proponuję. Ciasto z tego przepisu wychodzi mięciutkie, elastyczne, doskonale się klei i świetnie komponuje z różnymi farszami. Moi bliscy uwielbiają pierogi w tej wersji. Spróbujcie, może to i dla Was będzie ulubiony przepis na ciasto? 

Składniki: 

• 450 g mąki pszennej 
• 300 ml wrzącej wody 
• 30 g masła 
 • szczypta soli 

Sposób przygotowania: 

1. Odważyć potrzebną ilość mąki. Przesiać ją do miski. Odstawić.
2. Odważyć potrzebną ilość masła. 
3. Do miseczki wlać wrzątek. 
4. Włożyć do wody masło i odstawić, by się rozpuściło, a woda nieco ostygła.
5. Do mąki dodać sól. 
6. Wlewać powoli gorącą wodę z masłem i mieszać łyżką do połączenia składników.
7. Ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrabiać przez kilka minut, aż stanie się elastyczne. 
8. Jeśli ciasto podczas wyrabiania będzie się kleić, lekko podsypać mąką.
9. Wyrobione ciasto włożyć do miseczki, przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut.
10. Po tym czasie rozwałkować je porcjami na stolnicy, wycinać kółeczka i nadziewać ulubionym farszem.
Smacznego.

1 komentarz:

  1. Wiele razy korzystam z Pani przepisów i dziś postanowiłam wypróbować Pani przepis na ciasto na pierogi.... muszę przyznać,że był to strzał w dziesiątkę. Ciasto jest REWELACYJNE... od dziś moje ulubione. Szybko się wyrabia, idealnie się klei i nie rozpada podczas gotowania. Dziękuję za inspirację. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń