Najwięcej pierogów przygotowuję na święta. W tym roku wyjątkowo ciężko będzie mi się je lepiło, ponieważ nie będę miała pomocników. Młody jest daleko poza domem, Gwiazdeczka przyjedzie w ostatniej chwili, a ja będę pewnie w myślach przywoływać mamę, jej pierogi i ich smak, który pamiętam z dzieciństwa.
Ucząc się lepienia pierogów, wypróbowałam wiele wersji ciasta, ale najbardziej odpowiada mi ta, którą Wam dziś proponuję. Ciasto z tego przepisu wychodzi mięciutkie, elastyczne, doskonale się klei i świetnie komponuje z różnymi farszami. Moi bliscy uwielbiają pierogi w tej wersji. Spróbujcie, może to i dla Was będzie ulubiony przepis na ciasto?
Składniki:
• 450 g mąki pszennej
• 300 ml wrzącej wody
• 30 g masła
• szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Odważyć potrzebną ilość mąki. Przesiać ją do miski. Odstawić.
3. Do miseczki wlać wrzątek.
6. Wlewać powoli gorącą wodę z masłem i mieszać łyżką do połączenia składników.
7. Ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrabiać przez kilka minut, aż stanie się elastyczne.
Wiele razy korzystam z Pani przepisów i dziś postanowiłam wypróbować Pani przepis na ciasto na pierogi.... muszę przyznać,że był to strzał w dziesiątkę. Ciasto jest REWELACYJNE... od dziś moje ulubione. Szybko się wyrabia, idealnie się klei i nie rozpada podczas gotowania. Dziękuję za inspirację. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń