Składniki:
• 300 g mąki pszennej
• 100 g cukru np. trzcinowego
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 jajko
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy
• 100 ml oleju rzepakowego
• 250 ml mleka
• 100 g czekolady deserowej
Sposób przygotowania:
1. Przygotować 2 miski. Do jednej włożyć suche składniki: przesiać mąkę i proszek do pieczenia, wsypać cukier.
2. W drugiej misce umieścić składniki mokre: olej, mleko, jajko, ekstrakt z wanilii (Uwaga: Jeśli używamy cukru wanilinowego, dodajemy go do składników sypkich).
3. Czekoladę posiekać na kawałki. Odłożyć.
4. Do składników sypkich wlać płynne. Wymieszać rózgą na jednolite ciasto tylko do połączenia składników.
5. Do ciasta dodać posiekaną czekoladę. Delikatnie wymieszać.
6. Formy papierowe do muffinek umieścić w zagłębieniach blaszki. Wypełniać je ciastem do ¾ wysokości.
7. Wstawić babeczki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C w opcji góra-dół na 30 minut.
8. Sprawdzić patyczkiem czy są upieczone. Wyjąć z piekarnika. Odstawić do ostudzenia.
9. Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Czy muffinki są wilgotne? Często jak robię babeczki wychodzą mi bardzo suche...
OdpowiedzUsuńZazwyczaj babeczki nie są wilgotne ani nie są suche. Przypominają babkę ucieraną. Nie wolno jednak ich trzymać długo w piekarniku. Po przesuszeniu stają się "zapychaczami" I dotyczy to zdecydowanej większości muffinek. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńZ taką pomocą aż miło gotować
OdpowiedzUsuńAnno - to prawda. Maleńka zawsze jest gotowa do działania. Ciągle słyszę: babciu, a mogę Ci pomóc? No to pomaga:) Pozdrawiam :)
Usuń