Składniki:
Na ciasto:
• 450 g mąki pszennej
• 300 ml wrzącej wody
• 30 g masła
• szczypta soli
Farsz:
• 50 dag białego sera
• 50 dag obranych ziemniaków
• 1 duża cebula
• sól, pieprz
• olej
Sposób przygotowania:
1. Przygotować ciasto na pierogi według przepisu na Ciasto na pierogi.
2. Przygotować farsz: cebulkę pokroić w kostkę i zrumienić na oleju na patelni.
3. Przełożyć do miseczki i odstawić do ostudzenia.
4. Ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić.
5. Ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę.
6. Do ziemniaków przecisnąć przez praskę twaróg.
7. Dodać ostudzoną, zrumienioną cebulkę.
8. Farsz dokładnie wymieszać, doprawiając solą i pieprzem.
9. Z ciasta wykrawać kółka.
10. Nadziewać ciasto farszem, sklejając dokładnie brzegi.
11. Pierogi gotować w osolonej wodzie, na małym ogniu, wkładając porcjami do osolonego wrzątku.
12. Delikatnie wymieszać, poczekać pierogi aż wypłyną.
13. Gotować 2 minuty od wypłynięcia.
14. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz