.

.

wtorek, 18 października 2022

Klasyczne pierogi ruskie wg Aleex

Nie wiem, jak powinnam nazwać te pierogi. Dawniej były to pierogi ruskie. Dziś, biorąc pod uwagę sytuację w Ukrainie, niektórzy unikają tej nazwy jak ognia. Spotkałam się nawet z określeniem, że nazywane są one pierogami ukraińskimi. Jestem sceptyczna jeśli chodzi o zmienianie nazwy. I tak w świadomości wszystkich te pierogi pozostaną ruskimi. Przecież ukraińskie są inne. A w końcu zawsze chodzi przecież nie o nazwę, a o smak. On jest najważniejszy. Te klasyczne pierogi ruskie smakują rewelacyjnie. Koniecznie spróbujcie. 

Składniki: 

Na ciasto: 
• 450 g mąki pszennej 
• 300 ml wrzącej wody 
• 30 g masła 
• szczypta soli 

Farsz: 
• 50 dag białego sera 
• 50 dag obranych ziemniaków 
• 1 duża cebula 
• sól, pieprz 
• olej 

Sposób przygotowania: 

1. Przygotować ciasto na pierogi według przepisu na Ciasto na pierogi. 
2. Przygotować farsz: cebulkę pokroić w kostkę i zrumienić na oleju na patelni. 
3. Przełożyć do miseczki i odstawić do ostudzenia.
4. Ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić.
5. Ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę.
6. Do ziemniaków przecisnąć przez praskę twaróg.
7. Dodać ostudzoną, zrumienioną cebulkę. 
8. Farsz dokładnie wymieszać, doprawiając solą i pieprzem.
9. Z ciasta wykrawać kółka.
10. Nadziewać ciasto farszem, sklejając dokładnie brzegi.
11. Pierogi gotować w osolonej wodzie, na małym ogniu, wkładając porcjami do osolonego wrzątku.
12. Delikatnie wymieszać, poczekać pierogi aż wypłyną. 
13. Gotować 2 minuty od wypłynięcia. 
14. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz. 
15. Podawać ze zrumienioną okrasą.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz