Składniki:
Na ciasto:
• 450 g mąki pszennej
• 300 ml wrzącej wody
• 30 g masła
• szczypta soli
Farsz:
• 50 dag oczyszczonych opieniek
• 1 duża cebula
• sól, pieprz
• olej
Sposób przygotowania:
1. Przygotować ciasto na pierogi według przepisu na Ciasto na pierogi wg Aleex.
2. Przygotować farsz: opieńki dokładnie wypłukać. Włożyć do garna, zalać wodą i zagotować. Grzyby odcedzić, ponownie wypłukać i znów włożyć do garnka, zalewając wodą. Zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Odcedzić. Ostudzić. Można to zrobić dzień wcześniej.
3. Cebulkę pokroić w kostkę. Zeszklić na oliwie.
4. Do cebuli dodać posiekane opieńki. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
5. Grzyby dusić na małym ogniu przez 20 minut, aż staną się lekko kleiste. Odłożyć do miseczki, ostudzić.
6. Ciasto na pierogi rozwałkować. Z ciasta wykrawać kółka.
7. Nadziewać ciasto farszem grzybowym, sklejając dokładnie brzegi.
8. Pierogi gotować w osolonej wodzie, na małym ogniu, wkładając porcjami do osolonego wrzątku.
9. Delikatnie wymieszać, poczekać pierogi aż wypłyną.
10. Gotować 2 minuty od wypłynięcia.
11. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz.
Nigdy nie jadłam, ale wyglądają mega
OdpowiedzUsuńTo koniecznie trzeba spróbować. Są pyszne, Anno :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń