czwartek, 7 marca 2013

Łosoś grillowany wg Aleex



Czas pędzi jak szalony, dni wypełnione są pracą. Dużo tego i, niestety, codziennie przybywa mi obowiązków. Dziś w szkole cały dzień poświęciłam sprawom, które już pozornie były załatwione. Szczególnie jedno spotkanie prawie wyprowadziło mnie z równowagi. No cóż, taka praca. A praca z ludźmi, którzy chcą sporo ugrać dla siebie kosztem innych, jest niełatwa. Na szczęście jestem na takie osoby wyczulona i umiem bronić swoich spraw.
Po powrocie do domu przygotowałam dla nas grillowanego łososia. Z przyjemnością zjadłam przyrumieniony, pyszny, soczysty kawałek ryby. Wystarczyło kilkanaście minut, odrobina marynaty i już. Polecam.


Składniki:

• 2 porcje świeżego fileta z łososia każda po ok 250 g
• sól
• przyprawa do ryb zmieszana z marynatą cytrynową do ryb
• olej

Sposób przygotowania:


1. Porcje łososia opłukać pod zimną wodą. Położyć na deseczce skórą do dołu.


2. Rozgrzać patelnię grillową z odrobiną oleju. Na dukanie olej pominąć.
3. Rybę osuszyć ręcznikiem papierowym.


4. Każdą porcję oprószyć solą i przyprawami.



5. Przyprawy przycisnąć ręką, aby przywierały do ryby.


6. Ostrożnie odwrócić kawałki ryby i oprószyć solą od strony skóry.


7. Porcje ryby kłaść skórą do dołu na rozgrzanej patelni.


8. Smażyć na rumiano, około 5-6 minut z każdej strony. Filet może być mniej rumiany niż mój, ale my lubimy właśnie takiego. Można też dosmażyć boki ryby.


9. Podawać z plasterkiem cytryny.


Smacznego.

6 komentarzy:

  1. każdy by się skusił na kawałek grilowanego łososia, a ja to już na pewno :)))
    pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowicie wyglada.
    polubilam sie z lososiem juz jakis czas temu i teraz ciagle cos tam z lososiem u mnie na stole laduje :) od wedzonego po pieczonego :)

    OdpowiedzUsuń